Bu sayfamızda masal nedir sorusuna cevap vererek masal türünün özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Halkın ortak şuurundan doğmuş, kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa aktarılan, geçtiği yer ve zaman bilinmeyen; normal veya olağanüstü şahısların meydana getirdiği, gerçekdışı olayların meydana getirdiği, gerçekdışı olayların hikaye edildiği anonim halk edebiyatı ürünlerine masal adı verilmektedir.
Masallar meydana geldikleri zaman diliminde bir kişinin malı iken, yaygınlaştıkça yöreden yöreye dağılarak ilk söyleyenleri unutulmuş ve zamanla anonim hale gelmişlerdir. Masallarda kahramanlar zaman zaman olağanüstü özellik gösterebilmektedir. Bu eserlerde milletlerin dini ve milli özelliklerine yer verilmemektedir. Bu açıdan bakıldığında masalların evrensel özellik taşıdığını söylemek mümkündür.
Masallarda genellikle iyiler ödüllendirilip, kötüler cezalandırılmaktadır. Aynı zamanda masallarda ders verme amacı bulunduğundan bu eserler didaktik özellik taşımaktadır.
Masallar oluşturulduğu toplumun sosyal hayatı hakkında bilgi verirken, kullanılan dil de anlatılan çevreye göre değişmektedir. Masal anlatan kişiye masalcı ya da meddah adı verilmektedir.
Masalın Özellikleri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz
Hemen Yorum Yaz