Marmara Bölgesi Bölümleri ve Yöreleri

Marmara Bölgesi Bölümleri ve Yöreleri Özellikleri

Marmara Bölgesi Bölüm ve Yöreleri

a.  Çatalca-Kocaeli Bölümü

İstanbul Boğazı’nın her iki yakasındaki Çatalca ve Ko­caeli yarımadalarından oluşmaktadır. Bu yarımadalar yükseltileri 150-200 metre olan ve vadilerle yarılmış al­çak plato görünümündedir. Bu bölümün doğusundaki kısmına Kocaeli, batısındaki kısmına Çatalca Yöresi de­nir. Bir bütün halinde bölümün Karadeniz’e bakan kuzey kesimi seyrek, güney kesimi yoğun nüfusludur.

b.  Yıldız Dağları Bölümü

Bölgenin kuzeydoğusunda yer alır. Karadeniz kıyısına paralel bir şekilde uzanan Yıldız Dağları bölümde geniş yer kaplar.

Yıldız Dağları Bölümü’nün Karadeniz kıyılarında Kara­deniz iklimi, iç kesimlerde karasal iklim etkilidir. Bölüm­de nüfus yoğunluğu azdır. Bölümdeki en önemli geçim kaynağı ormancılıktır. Ayrıca mandıracılık da önemli ekonomik etkinliklerden biridir. Bölüm yeraltı kaynakları bakımından fakirdir. Sanayi gelişmemiştir.

c.  Ergene Bölümü

Kuzeyde Yıldız Dağları ile güneyde Gelibolu Yarımada­sı arasındaki bir çöküntü alanında yer alır. Yarıkurak ka­rasal iklim koşullan hüküm sürer. Ergene Bölümü’nde nüfus hızla artmaktadır. Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan yollar bu bölümden geçer. Bölümde tarım ve hayvacılık gelişmiştir. Bölümde doğalgaz çıkartılır. Hamitabat’ta doğalgazla çalışan bir termik santral kurulmuştur.

d.  Güney Marmara Bölümü

İzmit körfezi ile Gelibolu Yarımadası arasında çizilecek bir hattın güneyinde yer alır. Bölümün kıyı kesimlerinde Akdeniz, iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür. Bölümde, dağlık alanlar ve dağlar arasında çöküntü ovaları bulunur. Bölümdeki İznik gölü, Ulubat ve Man­yas (Kuş gölü) gölleri tektonik oluşumludur. Bölümde ta­rım, sanayi, ticaret ve turizm gelişmiştir. Bölümdeki Ge­libolu ve Biga yarımadaları seyrek nüfusludur. Ovalar­daki nüfus yoğunluğu ise fazladır.

Bölüm tarihi mekanları, doğal güzellikleri ve kaplıcaları ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Marmara Bölgesi Bölümleri Hakkında Bilgiler ve Konu Anlatımı Kısaca Özet Bilgi verdik.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.