YKS Coğrafya Sınavına Nasıl Çalışılır

58be542867b0a92214d724be.jpg

Lys coğrafya sınavına nasıl çalışılır hakkında bilgi kısaca

YKS başvurularının başlamasıyla heyecanını artıran sınav maratonunda adaylar için derslere çalışma rehberi hazırladık. Bu yazıda coğrafya ile ilgili sorularınızın cevaplarını topladık.

Coğrafya sorularının değerlendirmesini ve analizini Ünidersite TYT-YKS Hazırlık Seti ve Üniversite Giriş Sınavlarında Hızlı Soru Çözme Teknikleri videolarında coğrafya dersi anlatan Yılmaz Tayfun sizler için yaptı.

Bu yıl TYT coğrafya sorularının vasat olduğunu belirten Tayfun ÖSYM’nin yıllardır tutturduğu standartını bu sene bir miktar düşürdüğünü belirtti. TYT sorularının ÖSYM’nin coğrafya bazındaki zirvesi olduğunu ifade eden Yılmaz Tayfun soruların üzerindeki emeği takdir etti. Yorumlama kalitesine sahip olmayan öğrenciler için zor durumlar oluştuğunu ancak TYT’nin mantığının bu olduğunu da ekledi.

TYT’de Soru Çıkan Konular

TYT coğrafya sorularının konuları yıldan yıla farklılık gösteriyor. Ancak genellikle son 4 yılın sorularında sık karşımıza çıkan Yeryuvarlağı-evren’den 1 -2 soru, iklim’den 2-4 soru, iç-dış kuvvet’ten 2, 3 veya 4 soru, nüfus ve yerleşme’den 2 soru, doğal afetler, insan doğal çevre ilişkisi ve bölge kavramı’ndan  1’er soru hazırlanılıyor.

YKS’de Soru Çıkan Konular

YKS’de ise uzun paragraf soruları halinde sorulan ekonomik coğrafya konusundan 7-8 soru, yer yuvarlağı ve iklim konusundan 1-3 soru, iklim konusundan 2-3 soru, harita bilgisinden 1-2 soru, nüfus ve yerleşmeden 2-3 soru, ekosistem, iç-dış kuvvet, bölge kavramı, doğal afetler, ülkeler, dünyadaki örgütler gibi konulardan 1-2 soru çıkıyor.

Kavram Bilgisi ve Neden Sonuç İlişkisi Önemli

Sınavlarda hangi konulardan soru çıktığından çok hangi nitelikte soruların çıktığı önemli. TYT’de yer alan sorularda kavramın açıklaması paragrafta verildiği için dikkatli bir öğrenci doğru cevabı yakalayabilir. Bu nedenle öğrenciler kavramları ve neden sonuç ilişkilerini iyi bilmeli ve sağlam temeller üzerine coğrafya çalışmalı. Bu şekilde hazırlanıldığında birçok soruda uzun paragraf okumaktan kurtulan öğrenciler zamandan kazanacaklardır. Bunu iki örnekle açıklayabiliriz.

Her Sorunun Bir Mantığı Vardır Ezber Asla İşe Yaramaz

Bir öğrencinin aklında; kuzey-güney- sıcaklık kelimelerini okuduğunda enlem, yamaç ile ilgili bir bilgi eklendiğinde bakı farkı, yıl içindeki sıcaklık değişimlerini ya da mevsim değişikliklerini gördüğünde eksen eğikliği, mevsim süresi ile ilgili sorularda yörünge şekli gibi kavramların çağrışım yapması gibi kavramlar oluşması o öğrenciye hız kazandıracaktır. Aynı zamanda hata oranı da düşecektir. Coğrafya dersinde ezber yapmak işlevsizdir ve size bir yarar sağlamayacaktır. Öğrencilerin soruların çözüm tekniklerini kavramaları önemlidir. Sorular rastgele hazırlanmayacağı için her bir soruda düşünülmüş sistemler ve mantık ilişkileri vardır. Bu taktikleri çözme konusunda ilerleme kaydedemeyen öğrenciler sayısız soruyla vakit harcar.

Her iki sınavda da coğrafya dersi için kavram bilgisi oldukça önem taşıyor. Kavramlar öğrencilerin kafasında bazı şeylerle özdeşleştirilmeli ve yer etmeli. Her öğrenci bazı yöntemlerle bu kavramları öğrenebilir. Ayrıca paragraf yorumlama yeteneği de gelişmiş olmalı. Sadece bilgi ile çözülebilecek sorular 30’u geçmeyecektir. Bu da kavram bilgisi, neden sonuç ilişkisi kurma, paragraf anlama gibi yeteneklerin önemini artırmaktadır.

YKS İçin İpuçları

YKS’ye hazırlanırken adayların 2000 yılından bu yana çıkan soruları çözmeleri gerekmektedir. 2000 yılından başlayan çift aşamalı sistemde de ilk sınavda genel sorular yer almış, ikinci aşamada ekonomik coğrafya ve bölgeler ile ilgili sorulara yer verilmekteydi. Bu nedenle bu sorulara ağırlık vermekte ve soruların mantığını iyice öğrenmekte büyük fayda var. Öğrenciler kısa soruları seçerek kendilerine kolay geleni yapmak isteyebilirler ancak mümkün olduğunca uzun soruların çözülmesi rahat bir sınav açısından daha yararlı olacaktır. Eşit ağırlıktan sınava giren öğrencilere sorulan 24 coğrafya sorusunun 8’i ekonomik coğrafya konularından geliyor. Bu nedenle bu konuya hakim olmak öğrencilerin soru kaçırmasının önüne geçecektir. Bunun yanında TYT ve YKS’de ortak konularda da yer almaktadır.

Göllerin oluşumu, toprakların türleri gibi lise 2.sınıf konularının dikkatli çalışılması öğrenciler için daha iyi olacaktır. Bu konulardan tanım soruları gelebilmektedir ve net bilgi istenebilmektedir. Adaylar YKS’de bunun gibi birçok doğrudan yönlendirme sorusuyla karşılaşacak. Öğrenciler, zorlandıkları sorularda 4’e 1, 2-2-1 gibi tekniklerden yardım alabilirler. Örneğin iç-dış kuvvet sorularında 4 tane yerin altından, 1 tane yerin üstünden bahsediliyorsa tek olan dış kuvvet olacaktır. Bunun tam tersi de geçerlidir ve KPSS’de de bunun gibi yöntemler izlenebilmektedir. Coğrafyanın bazı sorularında bu tarz yaklaşımlarla sorular oldukça basit bir hal alabilir ve doğru cevaba ulaşılabilir.

YKS’ye Kadar Konular Çok Rahat Toparlanabilir

YKS’ye kısa bir zaman kalmasına rağmen öğrenciler planlı çalıştıkları takdirde konuları rahatlıkla toparlayabilirler. Tüm konulara çalışmaktansa YKS’de ağırlık verilen konulara eğilmek gerekmektedir. Ekosistem, ekonomik coğrafya, bölgelerin temel özellikleri gibi konular YKS’de ağırlıklı soru çıkan konulardır. Göçle ilgili sorunlar genel kültürle de yapılabilecek sorularla karşımıza çıktığı için bu konulara çok fazla yoğunlaşılmasına gerek yok. Nüfus politikaları konusunda 3 temel nüfus politikasının ve tipik örneklerinin bilinmesi yeterli olacaktır.

YKS Coğrafya Sınavına Nasıl Çalışılır Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.