Lozan Barış Antlaşmasının Önemi, Lozan Barış Antlaşması Maddeleri çözülmeyen konular esasları kısaca
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
(Tarih)
Mudanya ateşkes Antlaşmasının imzalanması ve Saltanatın kaldırılmasından sonra TBMM hükümeti bütün gücüyle barış konferansına hazırlanmaya başladı. Biz konferansı İzmir’de istedik diğer ülkeler ise Lozan kentinde istedi. Toplantıya Rauf Orbay gönderilmek istendi, ancak sakıncalı bulundu. Daha sonra Gazi İsmet İnönü’yü göndermişir. Görüşme şartlarını ismet Paşa ve arkadaşları hazırlamıştır.
Türk kurulu Lozan’da Misak-i Milli sınırları içinde, bağımsız bir Türk Devleti kurulacağını, konu içinde sınırlar, azınlıkların durumu, devlet borçları, kapitülasyonlar gibi yüzlerce yılın birikmiş sorunları çözülecek, yani Osmanlı İmparatorluğunun güçsüzleşmeye başlaması ile beliren ve giderek büyüyen “Doğu sorunu” ortadan kaldırılacaktı.
Lozan görüşmelerine bizim karşımızda katılan devletler şunalardı: ingiltere, Fransa, italya, Japonya Yunanistan, Romanya, Yugoslavya Sovyet Rusya. Lozan’da tüm dünyaya karşı yapayalnız bir savaş vermek zorunda idik. Bu durumu bilen Türk hükümeti iki konuda kesinlikle ödün verilmemesini temsilcilerine duyurmuştu. Ermeni yurdu asla kabul edilemezdi ve kapitülasyonlar kesinlikle kaldırılacaktı. Eğer bu iki konuda bir anlaşmaya varılmazsa görüşmeler kesilecek, barışın imzasından vazgeçilecekti. Baş pazarlığa girişilecek, Ankara’da bilgi ve buyruk istenecekti.
Görüşmelerin Başlaması Ve Kesilmesi
12 Kasım’da başlaması gereken konferansı gecikme ile ancak 20 kasım 1922 de açılabildi. Çalışmalar başladıktan sonra bazı sorunlar çabuk çözülüyor, bazıları ise çözülüyordu.
Çözülmeyen konular; Yunanlılar Karaağaç’ı bize vermek istemiyorlardı.
Boğazlar üzerinde anlaşmaya varılamıyordu. Musul’u istiyorduk, İngilizler vermiyorlardı. Osmanlı Devletinin yalnız Birinci Dünya Savaşı’ndan önceki borçlarının bizden ayrılan ülkelerce bölüşülmesi isteniyordu. I. Dünya Savaşı nedeniyle bizden savaş masrafı isteniyor Yunanistan’ın ise bize savaş masrafı vermemesi gerektiği ileri sürülüyordu. Kapitülasyonların kaldırılmasına bir türlü yanaşmıyorlardı. Görüşmeler 4 Şubat 1923 kesildi. 23 Nisan 1923’te Lozan’da görüşmeler yeniden başladı. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış antlaşması imzalandı.
Lozan Antlaşmasının Esasları ve Önemi
Sınırlar;
Suriye Sınırı: Ankara antlaşmasına göre geçerliliğini koruyor.
Irak Sınırı : Türkiye ile İngiltere bu konuda görüşüp anlaşacaklardı.
Batı Sınırı: Batı Trakya daha önce Balkan Savaşları ile elden çıktığı ve Osmanlı Devleti bunu tanıdığı için alınamadığı Doğu Trakya bize geri verildi.
Kapitülasyonlar: Her türlü kapitülasyonlar tüm sonuçlarıyla birlikte toptan kaldırılmışlardır.
Azınlıklar: Anadolu ve Trakya’daki Rumlar ve Yunanistandaki Türkle değiş- tokuş edilecektir.
Savaş tazminatları: I. Dünya Savaşı nedeniyle bizden istenen savaş masraflarından kurtulunmuştur.
Devlet borçları: Borçlarımıza büyük kolaylıklar sağlandı. Bize düşen bölümü düzenli taksitlere bağlandı. Diğer Devletler arasında bölüşüldü.
Boğazlar: Bize geri verildi. Ancak geliş-gidiş serbest olacak ve bunu Milletler Cemiyeti denetiminde Başkanın Türk olduğu uluslararası bir komisyon düzenleyecekti. Boğazların her iki yakası da askerden arındırılacaktı. Lozan Barış Antlaşması hakkında kısaca bilgi verdik.
Hemen Yorum Yaz