Laiklik İlk Olarak Nerede ve Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Bu yazımızda laiklik ilk olarak nerede ve ne zaman ortaya çıkmıştır kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Din ve devlet işleri tarihte ya müşterek olarak ya da ayrı olarak idame ettirilmiştir. Din merkezli devletler teokratik devletler olarak ortaya çıkmışlardır. Bu devletler genelde devletin bir hanedan tarafından yönetilmesi, yönetimin kutsal olduğu inancı ve devletin hanedanın ortak olduğu anlayışıyla hareket etmişlerdir. Din ve devlet işlerinin ayrı ayrı olarak sürdürülmesi demokratik devletlerde teşekkül etmiştir.

Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Din ayrı bir teşekkül içinde müessese olarak hareket etmekte, devlet kendi hukuk sistemlerine göre hareket etmektedir. Laiklik Avrupa kıtası menşeli olarak meydana gelmiştir. Laisizm olarak bilinen Laiklik, dinin devlet üzerindeki tahakkümünün kalkması anlamına gelmektedir.

Laiklik anlayışı batıda, devlet üzerinde batıl din anlayışının ilerlemeye ve gelişmeye engel olmasından ortaya çıkmıştır. Laiklik doğu toplumlarına daha sonra adapte edilmeye çalışılmıştır. 1789 yılında Fransız Devrimi’nin ardından ortaya çıkan Laiklik, Milliyetçilik akımı ile birlikte feodal devletlerin yıkılmasına, ırk merkezli ve dinin ayrı tutulduğu devletlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Günümüzde laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak bilinmektedir. Dinin her türlü siyasi, sosyal, kültürel, ticari tahakkümünün ortadan kaldırılması amacını taşımaktadır. Ülkemizde cumhuriyetin ilanından sonra cumhuriyetin kurucu temel ilkeleri arasında bulunmuştur. 1923’ten sonra etkili bir şekilde uygulanmıştır. Fakat ülkemizde laiklik 1937 yılında anayasaya girmiştir. Din ve devlet işleri birbirinden tamamen ayrılmıştır. Eğitim ve öğretim yeniden düzenlenmiştir.

Laiklik İlk Olarak Nerede ve Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

3 yorum

  1. Türkiye’de nasıl olurda Laşklikle birlikte Diyanette var olur? Bu tam bir saptırma ve çelişkidir. M. Kemal hem laik demiş, hemde Dianeti kurmuş ve bu toplumun başına bela ollmuştur. Alevilik en güzel Laikliktir. Çünkü hoş görülü ve ön açıcıdır. Ama Ama M. Kemal hem katletmiş ve hem yasaklamıştır..

    • Alevilik laiklikmi alevilik nedir ne olduğu fahi belli olmayan siyasi bir oluşumdur din yada mezhep olup olmadığı bile tartışmalıdır . Alevilik çok inançlı bir heyuladır, ibadetleri şaman sazlı sòzlü, 12 imam 12 ahavariden alınma, bir tek islamiyet yok içlerinde…

  2. O biçim olmuş, ben açıkçası beğendim, laiklik ödevi kısa ve özenle hazırlanmış, emeği geçenlere teşekkürler, hem çok zeki hem de çalışkan biri olarak herkese öneririm. :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.