Kurtuluş Savaşında Cepheler

Kurtuluş Savaşı Cepheleri, Kurtuluş Savaşındaki Cepheler Kısaca Bilgi

Doğu Cephesi: Fransızlar yıllarca bize itaat ederek bizim topraklarımızda barış ve güven ortamı içinde yaşayan Ermenileri kendi devletlerini kurma vaadiyle kışkırttı. Fransızlar’a aldanan ve Ruslar tarafından silahlandırılan Ermeniler doğu cephesinde ayaklanma başlattı. Kazım Karabekir komutanlığındaki doğu cephesi ordusu Ermeniler’in saldırılarını 15 Kasım 1920’de bastırdı. Burada güvenlik sağlandığı için doğu cephesi askerleri güney ve batı taraflarına gönderildi.

Güney Cephesi: Güney’deki Antep, Urfa ve Maraş vilayetleri savaşın ardından imzalanan Mondros Ateşkesi’yle İngilizlerin işgal bölgesi haline gelmişti. Daha sonra İngilizler bu bölgeyi Fransızlar’a bıraktı. Halkımız, bölgede Fransızlar ve onların yanında yer alan Ermeniler ile bir ordusu olmaksızın savaştı. Kuva-yı Milliye birlikleri adı altında örgütlenerek silahlı çatışmalara girişti. İki yıl boyunca örnek bir kahramanlık sergileyen bölge halkı Fransızlar’ı yendi ve topraklarından attı. İşte bu yüzden savaş bittikten sonra bu şehirlere Gazi, Kahraman ve Şanlı unvanları meclis tarafından verilmiştir.

Batı Cephesi: Açılma nedeni Batı’da İzmir ve Ege kıyılarını işgal eden Yunanlılar’ı yurttan atmaktır. Yunanlılar, yeni açılan meclisi dağıtmak amacıyla yurdumuzun iç kesimlerine doğru ilerleyip Ankara’ya ulaşmaya çalıştı. Hatta Eskişehir’e kadar geldi. Ancak ordumuzun başarılı savunma taktikleri sayesinde bu hattı geçemedi. Hatta birkaç ay sonra Büyük Taarruz’la birlikte geri çekilip ülkemizi tamamen terk ettiler.

Kurtuluş Savaşı Cepheleri Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.