Küçük Kaynarca Anlaşması ve Önemi

Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı Devleti ve Rusya arasında yaşanan savaşın sonucunda imzalanmış bir barış anlaşmasıdır. Osmanlı Devleti ve Rusya, 1768 ve 1774 tarihleri arasında bir savaş yaşadı. Bu savaşın sebebi o zaman Rusya’ya çariçelik yapan II.Katerina’nın Kırım ve Lehistan üzerindeki saldırgan politikaları olmuştur. Rusların saldırıları sebebiyle Lehistan ve Kırım, topraklarını korumak amacıyla Osmanlıdan yardım istemiştir. Yapılan savaş Osmanlı Devleti’nin aleyhine sonuçlanmıştır ve sonucunda bu antlaşma imzalanmıştır.

Bu antlaşma Osmanlı için büyük kayıplara sebep olmuştur. Uzun yıllardır Osmanlı Devleti’ne bağlı olan Kırım Hanlığı’nın bağımsızlığı bu anlaşma ile sağlanmıştır. Bununla birlikte Osmanlının Karadeniz üzerindeki hakimiyeti azalmış ve Ruslar da Karadenize donanmalarını indirebilme fırsatı yakalamıştır. Bununla birlikte Rusların sıcak denizlere inme hayalleri de canlanmıştır. Bunların yanı sıra Osmanlı Devleti içerisinde yaşayan Ortodokslara da bazı ayrıcalıklı haklar tanınmış, bununla birlikte Ruslara da ticaret konusunda imtiyazlar, kapitülasyon adı altında sağlanmıştır.

Osmanlı Devleti bu anlaşmayı imzalaması ile birlikte ilk kez bir savaş tazminatı ödemeyi kabul etmiştir. Bununla birlikte önemli toprak kayıpları yaşamış, ayrıca Karadenizdeki mutlak hakimiyetini de kaybetmiştir. Ayrıca Ortodokslarla ilgili getirilen maddeler esasında Rusya’ya Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışma fırsatı doğmuştur. Ruslar, Karadenize donanma çıkartma hakkına bu antlaşmayla sahip oldukları için Osmanlı Devleti’nin bu bölgedeki hakimiyeti önemli derecede azalmıştır. Bu anlaşma, Osmanlı Devleti açısından büyük bir kayıp olmuştur.

Küçük Kaynarca Anlaşması ve Önemi Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.