Kompleman, kan plazmasında bulunan ve birçok bağışıklık yanıtında rol oynayan bileşik. Bu yanıtlardan bazıları yabancı ve mikrop bulaşmış hücrelerin yok edilmesi, yabancı parçacık ve hücre artıklarının sindirilmesi ile çevredeki dokuların iltihaplanmasıdır.
İnsanda, komplemanın protein yapısında 11 farklı bileşeni olduğu belirlenmiştir. Komplemanın etkinliği, bileşenlerden birinin antijen-antikor bileşiğine bağlanıp öbür bileşenlerle zincirleme tepkimeler oluşturma- sıyla başlar. Kompleman sabitleştirmesi olarak bilinen süreçle etkinleşen bileşenler antikorun bağlandığı bakteri ya da hücrenin dış zarını delerek bu hücreyi eritip öldürür. Başka bir süreçte ise, tepkime sırasında serbest kalan kompleman bileşenleri mak- rofajları bu bölgeye çeker; makrofajlar da yok edilecek parçayı yutup sindirir. Komplemanın bileşenleri histaminin serbest hale gelmesini de sağlayarak fagositleri iltihap bölgesine çeker ve bu bölgede şişme ve renk değişikliğine neden olur.
Komplemandaki bileşenlerin yaşam süresi ve etkinlikleri farklıdır. Bu nedenle kompleman bütün vücutta değil, yalnız mikropların yaygın olduğu bölgelerde etkinlik gösterir.
Omurgalıların çoğunda bulunan kompleman, birbiri ardına düzen içinde iş gören birçok bileşenden oluşur. Bunun yanı sıra, bazı canlı türlerindeki kompleman molekülü başka türlerde de işlev görebilir. Bu durum komplemanın tarih boyunca uzun ve kararlı bir evrim geçirdiğini, bağışıklık tepkimelerinin tamamlanması için birçok bileşenden oluşan karmaşık bir sistemin gerekli olduğunu gösterir. Kompleman nedir açıkladık.
Hemen Yorum Yaz