
Kil ne demek, kil nedir özellikleri hakkında bilgi
Kil, çapı 0,005 mm’den daha küçük olan toprak parçacıkları. Temel olarak kil parçacıklarından oluşan kayaç agregalarına da kil denir. Toprak, seramik kili, killi şeyi, çamurtaşı, buzul killeri (dökülmüş ve taşınmış çok büyük hacimlerdeki killer) ve derin deniz killeri (kırmızı kil, mavi kil ve mavi çamur) bu tür kayaçlardır. Bütün bu malzemelerin ayırt edici özelliği, bir ya da daha çok kil minerali içermeleridir; bileşimlerinde değişen miktarlarda organik maddeler ve başta kuvars olmak üzere çeşitli molozlar da bulunur. Killi malzemeler ıslatıldığında plastik özellik kazanır, kurutulduğunda ise pekişerek sertleşir. Killerin çoğu ufalanma ürünleridir.
Toprak malzemeler içinde el sanatlarında ve sanayide en yaygın kullanılanı kildir. Öte yandan hemen hemen bütün bitkilerin yetişmesi için zorunlu bir çevre öğesidir. Kil toprağa geçirgenlik özelliği kazandırır, havalanmasını olanaklı kılar ve kimyasal verimlilik için gerekli olan potasyum oksit, kalsiyum oksit ve hatta azot için kaynak işlevi görür.
İnsanlar ilk çömleklerini kilden yapmışlardır. Ayrıca en eski yapı malzemelerinden biri, pişirilmiş kil tuğla ve kerpiçtir. Katışkılı killer, tuğla, kiremit ve kaba çömlek yapımında, arıkil olarak da adlandırılan kaolin ise nitelikli seramik malzemelerin üretiminde kullanılır. Kaolinden aynca kâğıt sanayisinde kuşeleme ve dolgu maddesi olarak yararlanılır. Başka maddelerle birleştirilerek ısıya dayanımı artırılan kaolinden, ateş tuğlası ve öteki tuğlamsılar, kimya sanayisi aygıtları ve cam eritme potaları yapılır. Lekeci kili olarak adlandırılan kil türlerinden, yünün temizlenmesinde yararlanılır. Kauçuğun aşınmaya dayanıklılığını artırmak ve kalıplama sorunlarını çözümlemek amacıyla da, malzemeye kil katılır.
Kilin yaygın olarak kullanıldığı bir başka alan da inşaat sanayisidir. Toprak barajların yapımında, geçirimli malzemeye kil katılarak yapının suya dayanımı artırılır. Portland çimentosunun başlıca hammaddesi kireçtaşı ile kildir (çoğunlukla katışkılı halde). Asitle işlenen killerden su yumuşatıcısı olarak yararlanılır; kil, çözeltiden kalsiyum ve magnezyumu uzaklaştırarak bunların yerini sodyumun almasını sağlar. Kil ayrıca sondaj çamuru olarak kullanılır.
Hemen Yorum Yaz