![143731112116-300x264[1]](https://www.derszamani.net/wp-content/uploads/2013/08/143731112116-300x2641.jpg)
Kereste fabrikası nedir, kereste fabrikasında ne yapılır
Kereste fabrikası, ağaç tomruklarının istenilen boyutlarda kalas ya da kereste halinde biçildiği tesis. Bu tür fabrika ya da atölyelerin başlıca donanımları planyalama, silme, zıvana açma ve öteki bitirme işlemi makineleridir. Büyük kereste fabrikaları genellikle tomrukların ırmaklardan yararlanılarak ya da demiryoluyla taşınabildiği yerlerde kurulur. Akarsu yoluyla taşınan tomruklar yüzerek kereste fabrikasına girer ve bir vinç aracılığıyla sudan çıkartılır. Raylı taşıma sisteminde ise, tomrukları depolamak için daha büyük bir alan gereklidir. Tomrukları depodan bıçkı makinelerine taşımak için de tavana asılı bir havai vinçten yararlanılır.
Tomruklar uygun boylarda bölümlere ayrıldıkları bir ön işlemden geçtikten sonra çeşitli makinelerde istenilen boyutlarda biçilir. Alternatif hareketli şerit ve dairesel hızarlara (vargel tezgâhı) hareketli tablalarla beslenen tomruklar çeşitli kalınlıklarda kesilir. Uygun aralıklarla dikey olarak yerleştirilmiş, bir dizi testereden oluşan katrak tezgâhı, tomruğu kerestelere ayırır. Tezgâhta kullanılan testere sayısı, kalın parçalar kesmek için dörde kadar indirilebileceği gibi, ince parçalar için 50’ye kadar da çıkartılabilir.
Yarma şerit testere makineleri, parçalanmış gövde odunu ve kapak tahtaları gibi artık malzemeleri yeniden işler. Tezgahlardan dökülen talaş ve yongalar, önceleri pnömatik kanallar aracılığıyla yakıt olarak kullanıldıkları kazan dairesine gönderiliyordu. Günümüzde bu malzemenin büyük bir bölümü yonga levha üretiminde kullanılır.
Hemen Yorum Yaz