Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri Gezilecek Görülecek Yerler

Kayseri Tatil Yerleri

Kayseri Tatil Rehberi

Kayseri
Asur Ticaret Kolonileri çağında bir ticaret merkezi olan kent, günümüzde de eskiden gelen şeker, dokuma ve uçak fabrikalarıyla ve yeni filizlenen tekstil ve diğer ürünleri ile canlı ticaret yaşamını sürdüren bir Orta Anadolu şehridir.
Eski kent merkezi dışındaki kısımları ile de modern bir kent görünümü dikkatinizi çeker.
Honat (Huand) Hatun Külliyesi
Cami, medrese, türbe ve hamam yapılarından oluşan ve Anadolu Selçuklularının ilk külliyesi olan yapı 1238’de yapılmış. Medrese iki eyvanlıdır. Avluda 16 oda ve türbe girişi ile büyük dersane bulunur. Hamam ise çifte hamam planındadır. Erkekler ve kadınlar için ayrı bölümleri vardır. Kayseri Kalesi’nin karşısında bulunan külliye 1969’da restore edildi.

Kayseri Kalesi
Cumhuriyet Alanı’ndaki kalenin kuzeyindeki surlar Bizans yapımıdır. Diğer kısımları Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat (Ölümü 1236) tarafından Moğol saldırılarına karşı yaptırılmıştı.

Kalenin yazıtlarından 1432 ve 1466 yıllarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır. İç ve dış kale olarak iki kısımdır. Kale duvarları 3 metre genişliğindedir. İç kale iyi korunmuş durumdadır. İçinde Fatih Mehmet’in yaptırdığı cami ve çeşmenin kalıntıları görülmektedir. Dış kaleden kalan burçlar kentin çeşitli mahallelerinde görülebilir. Talas Caddesindeki burçlar (Yoğun Burç) en sağlam durumda olanlarıdır. Sahabiye Medresesi Cumhuriyet Alanı’ndan İstasyon Caddesi’ne giderken göreceğiniz 1267 yapımı Selçuklu Medresesi Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze haline getirilmiştir.

Şifaiye Medresesi İstasyon Caddesi yakındadır. 1205 yılında hastane ve medrese olarak yapılmış olan bu Selçuklu eseri Anadolu’nun ilk tıp fakültesi sayılabilir. Şimdi de Kayseri Üniversitesi’nin rektörlük binası olarak kullanılmaktadır

Arkeoloji Müzesi
Honat Hatun Külliyesi’ni yaptıran Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın karısı Mahperi Hatun’un türbesi yanındaki müze 1929’da açıldı. Müzede Prehistorik çağ seramikleri, Kültepe kazısında bulunan tabletler, Hitit eserleri, Kululu heykelleri, Frig, Roma ve Bizans seramikleri, cam ve madeni eserler, büst ve steller sergileniyor.

Keykubatiye Sarayları:
Alaaddin Keykubat’ın 1224’te yaptırdığı yazlık yapı topluluğudur. Üç köşkten oluşur.
İstanbul Caddesi’nde park yanındaki Kurşunlu Camisi (1584) Mimar Sinan eseridir. 1941’de restore edilen cami kesme taştan yapılmış dört köşeli bir yapıdır.

Küllük Camisi 1210 yapımıydı, 1335 depreminde hasar görüp onarıldı, son onarım 1968’de yapıldı.
İstasyon Caddesi’ndeki Sahabiye Medresesi (1267), Hacı Kılıç Camisi ve Medresesi (1249) diğer Selçuklu eserleridir.
1859’da yapılmış 500 dükkanın bulunduğu tarihi Kapalı Çarşı hem alışveriş hem de tarih amacıyla geziliyor.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.