Karadeniz Bölgesinin Yağış Şekilleri

Karadeniz bölgesinin yağış oranı hakkında bilgi kısaca, Karadeniz bölgesinin yağış şekilleri.

Yazların serin, kışların ılık geçtiği ve esas Karadeniz etkisinin hissedildiği yer Karadeniz bölgesinin kıyı kesimleridir. Ortalama olarak yazları 22-24 santigrat, kışları 5-6 santigrat derecelik sıcaklık mevcuttur. Bulutluluk oranı ve nemi fazla olan Karadeniz bölgesinde bu sebepten dolayı günlük ve yıllık sıcaklık farkı çok olmamaktadır. Her mevsim yağış almasının sebebi ise dağ yamaçlarının denize olan konumu ile ilgilidir. Denize paralel olan dağ yamaçları denizden gelen nemli havayı tepelerine kadar yükseltmektedir. Burada soğuyan nemli hava yağış olarak düşmektedir.

Yamaç (oroğrafik) yağışlar bu bölgedeki hakim yağış tipidir. Düzenli bir yağış rejimine sahiptir fakat bir sıralama yapmak gerekirse sonbaharda en fazla ilk baharda en az yağış almaktadır. Kuraklık hiçbir mevsimde mevcut değildir.

Doğu Karadeniz bölümü, Karadeniz bölgesinin temel özelliklerini en çok yansıtan kısımdır. Yani dağların kıyıya yakın olması ve yüksek, denize paralel yamaçların bulunması en çok buradadır. Bu sebeple de en fazla yağış buraya düşer. Yıllık 2000 mm’den fazla yağış düşer. Dağlar orta Karadeniz’e doğru alçalır ve bu sebeple buralara 1000 mm’den daha az yağış düşer. İç kısımlar daha karasaldır. Yağış da bu sebeple azalır ve kışlar daha soğuk yazlar daha sıcak geçmeye başlar. Yağış alma sıralaması çoktan aza doğru doğu, batı ve orta Karadeniz şeklindedir.

Karadeniz Bölgesinin Yağış Şekilleri Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.