
Kalkolitik Çağ Hakkında Kısa Bilgi, Kalkolitik Çağ Nedir
Kalkolitik Çağ, Tarihöncesi uygarlığının gelişme sürecinde Neolitik Çağdan sonraki ve Tunç Çağından önceki 4. aşama. Dünyanın çeşitli yörelerindeki insan toplulukları bu evreye değişik zamanlarda ulaşmışlardır. Anadolu’da Kalkolitik Çağ MÖ 5500-3500 arasında yer alır. Bakırın ilk kez ergitme yöntemiyle elde edilerek taşın yanı sıra alet yapımında da kullanılmaya başlaması, bu çağın Kalkolitik (Bakır-Taş) olarak adlandırılmasına yol açmıştır.
Eskiden Bakır Çağı olarak da anılan ve Tunç Çağının başlangıcı kabul edilen bu uygarlık aşaması, genellikle çanak çömleklerde görülen özelliklere göre Erken (MÖ 5500-5000), Orta (MÖ 5000-4000) ve Geç (MÖ 4000-3500) olmak üzere üç evreye ayrılır. İlk evrenin özelliği çanak çömleğin açık zemin (krem) üstüne koyu renk ile (kırmızı), son evrenin özelliği ise koyu zemin (siyah) üstüne açık renk ile (beyaz) boyanmış olmasıdır.
Anadolu’daki Kalkolitik Çağa zaman bakımından Avrupa’da Beaker kültürü, Ege yöresi ve Yunanistan’da Orta ve Geç Neolitik Çağ, Mezopotamya’da Halaf ve Obeyt kültürleri, Suriye ve Filistin’de Halaf ve onu izleyen Yermuk kültürleri karşılık gelir.
Hemen Yorum Yaz