Kalıtsal Hastalıklar Önlenebilir Mi

Kalıtsal Hastalıklar Önlenebilir Mi hakkında bilgi kısaca.

Anne ve babamızdan bizlere kalıtsal bazı özellikler geçmektedir. Bunlardan en bilindikleri göz ve saç rengi gibi özelliklerimizdir. Fakat bunlar dışında bazı rahatsızlık ve hastalıklar da genler aracılığıyla ebeveynlerimizden bize geçmektedir. Kalıtsal hastalıklar işte böyle doğuştan gelen hastalıklardır.

Baskın genle aktarılan kalıtsal hastalıklarda anne ve babadan çocuğa geçen genlerden en az birinin bu hastalık konusunda baskın olması çocuğun hasta olacağı anlamına gelir. Gece körlüğü bu tip baskın genle aktarılan bir hastalıktır. Fakat kalıtsal hastalıkların çoğu çekinik genlerle aktarılmaktadır. Çekinik genler baskın genlerin aksine anne ve babadan çocuğa geçerken her iki ebeveynden de gelmezse çocukta o hastalık gözükmeyecek anlamına gelir. Buradan çıkartılacak önemli bir sonuç akraba evliliklerinin ne kadar tehlikeli olduğudur. Akrabaların genleri birbirine benzediği için eğer birinde çekinik bir hastalık geni varsa diğerinde de bundan bulunma olasılığı yüksektir ve çocuklarına her ikisinden de çekinik genin geçmesi yüksek bir ihtimaldir. Bu nedenle akraba evliliklerinden sakat çocuklar doğmaktadır. Unutulmamalıdır ki anne ve baba bu hastalıkların belirtilerini göstermiyor olabilir. Çünkü bu çekinik gen onlarda bir tanedir ve kendini göstermemektedir, onlar sadece birer taşıyıcıdır.

Uzmanlar genetik hastalıkların kalıtım özelliklerinin moral bozan cinsten olduğu konusunda uyarmakta. Genetik hastalıkların önlenmesi konusunda ise bunun zor fakat mümkün olduğunu belirtiyorlar. Genetik danışma almak bireylerin atması gereken ilk adım olacaktır. Hastalıklar, kalıtım tarzları ve hastalığın engellenmesi konumunda bireylere bilgi verecek olan genetik danışmanlar her adımda en iyi karar vermenizi sağlayacaktır. Hem laboratuvar yöntemleri hem de klinik muayene sonucu aynı tanının konması genetik bir hastalığın önlenmesinde önemli koşullardan biridir. Böylece anne karnında bebeğin hasta olup olmadığını anlamak mümkün olur. Fakat günümüzde tüm genetik hastalıklar konusunda bu imkanımız yok. Dolaylı yollardan tanı koyma işlemi hala nadir görülmekte olan ve dolayısıyla gen analizleri bitmemiş hastalıklarda yapılıyor. Bazen de çok nadir olmak üzere ailelere çocuk sahibi olmamaları öneriliyor. Fakat tabii ki en son kararı aileler veriyor.

images

Kalıtsal Hastalıklar Nedir Nasıl Engellenebilir Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.