
Şirin bir ilçemiz İvrindi nerenin ilçesi ya da İvrindi nereye bağlı öğrenelim.
İvrindi, Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir iline bağlı ilçe ve ilçe merkezidir. Yüzölçümü 751 km- olan İvrindi ilçesi doğuda Savaştepe ilçesi, güneyde Manisa ve İzmir illeri, güneybatıda Burhaniye, batıda Havran, kuzeyde Balya ilçeleri, kuzeydoğuda da Merkez ilçe ile çevrilidir.
İlin güneybatı kesiminde yer alan ilçe topraklarının çevresini, yüksekliği 1.000 m’yi bulmayan dağlar kuşatır. Batıdan Kaz, güneybatıdan da Madra dağlarının uzantıları ilçe sınırları içine sokulur. İlçe topraklarının sularını Madra Dağından kaynaklanan ve güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda akan Madra Çayı toplar. Daha kuzeyde Kocaçay adıyla anılan akarsu Madra Dağından alçak kesimlere inince vadisini genişleterek verimli ve küçük İvrindi Övasını oluşturur.
Ekonomisi tümüyle tarıma dayalı olan ilçenin başlıca ürünleri buğday, arpa, mısır ve baklagillerdir. İlçede ayrıca az miktarda üzüm ve elma ile ayçiçeği ve susam yetiştirilir. Koyun ve sığır yetiştiriciliği ile ancılık yapılır. Köylerde el dokumacılığı sürdürülmektedir. ilçe topraklannda antimon ve kaolin yatakları vardır. Kyzikos-Pergamon (Bergama) yolunun geçtiği bu yöreye ilk yerleşenler Misler olmuştur. İvrindi 19. yüzyıl sonlarında Hüdavendigâr (Bursa) vilayetinin Karesi (Balıkesir) sancağına bağlı bir nahiyeydi. Kurtuluş Savaşı sırasında 1920’den Eylül 1922’ye değin Yunan işgalinde kalan kasaba 1944’te ilçe merkezi yapıldı. İvrindi kasabası, il merkezi Balıkesir’e 37 km uzaklıktadır. İvrindi Belediyesi 1944’te kurulmuştur.
Hemen Yorum Yaz