İtikaf Ne Demek

İtikaf Ne Demek Anlamı Nedir

İtikaf, bir camiye belli bir süre kapanarak ibadet etmektir. İtikaf eden kişi (mütekif ya da akif) bu süre içinde zorunlu olmadıkça cami­den dışarıya çıkmaz. Hz. Muhammed, Medi­ne’ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının 10 gününü camide itikafla geçirmiştir.

İtikafın vacip, sünnet ve nafile olmak üzere üç türü vardır. Vacib itikaf, yükümlü­nün adak yoluyla girdiği itikaftır. Bu itikaf- ta oruç tutmak zorunlu olduğu için bir günden az olamaz. Adaklarda belirlenen yer ve zaman bağlayıcı değildir. Bu nedenle adanan itikaf başka bir cami ve zamanda yapılabilir. Sünnet itikaf, Ramazan ayının 10 gününde girilen itikaftır. Bu sünneti bir yerdeki belli kişilerin yerine getirmesi duru­munda öbürlerinin üzerinden yükümlülük düşer (kifa-i sünnet); yoksa bütün cemaat sünneti terk etmiş sayılır. Ramazan ayında olduğu için bu itikaf da doğal olarak oruçludur. Ramazan dışında yapılan nafile itikafta oruç zorunlu olmadığı gibi belli bir süre de yoktur. Süreyi, niyeti ile kişinin kendisi belirler.

İtikaf sırasında fazla konuşulmamak, ko­nuşulduğunda ise hayırlı şeylerden söz edil­melidir. İtikafın sünnetlerine uyulmalı, Ku­ran okunmalı, dinsel bilgiler edinilmeye çalışılmalıdır. Cinsel ilişki, birkaç gün süren ruh sağlığı bozukluğu ve bayılma da itikafı bozar. Vacib itikaf herhangi bir nedenle bozulursa, kaza edilmesi gerekir.

İtikafa girmeyi adadığı halde yerine getire­meden ölen kişi borçlu kalır. Borçtan kurtulması için, geriye bıraktıklarının üçte birinden yoksullara her gün için bir fitre ödenir. itikaf nedir ve itikaf nasıl yapılır türleri hakkında bilgi verdik.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.