Üniversite sınavlarına hazırlanan ve İstatistik bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte İstatistik Bölümü – Mesleği hakkında bilgiler :
İstatistik Bölümü Tanıtımı:
Bölümde belli bir alanda veri toplama, bu verileri çözümleme ve yorumlama yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Matematiksel ve uygulamalı istatistik olmak üzere iki alana ayrılır. Matematiksel istatistik sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanılır. Olasılık kuramı, deney düzeni, çeşitli analiz yontemleri geliştirme gibi alanlarda çalışır. Uygulamalı istatistik, belli bir konu alanında verileri toplamak ve çözümlemek için istatiksel yöntemlerden yararlanır. Nüfus artışını ekonomis gelişmeyi, tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı önceden tahmin etmek, uygulamalı istatistiğin alanına girer. Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler, top, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler vs. Alanlarda sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve bunlara dayanarak geleceğe ait tahminlerin yapılması ile ilgili konularda çalışırlar. DİE, PTT, ve Tübitak gibi kuruluşlarda, sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler alanlarında hizmet veren sektörlerde çalışılabilir.
Programın Amacı: İstatistik programı, belli bir alanda veri toplama, bu verileri çözümleme ve yorumlama öntemleri konusunda araştırma ve eğitim yapar. İstatistik, matematiksel ve uygulamalı istatistik adı altında iki alana ayrılır.
– Matematiksel İstatistik: Birinci derecede kuramlarla uğraşır, sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatistiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanır. Olasılık kuramı, deney düzeni, çeşitli analiz yöntemleri geliştirme gibi alanlar kuramsal istatistiğin üzerinde çalıştığı alanlardır.
Uygulamalı İstatistik: Güncel sorunları, kabul edilmiş, bilinen yöntemlerle çözmeye çalışır. Belli bir konu alanında verileri toplamak ve çözümlemek için istatistiksel yöntemlerden yararlanır. Nüfus artışını, ekonomik gelişmeyi, tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı önceden tahmin etmek uygulamalı istatistik alanına girer. Uygulamalı istatistikçiler, sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler vb. alanlarda, sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: İstatistik programında eğitim süresi 4 yıl olup bu süre içinde genellikle matematik, cebir, geometri ve sayısal yeteneğe dayalı konularla ilgili dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler: İstatistik programına girmek isteyenler matematiğe yetenekli ve ilgili; matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen, alanda yeni yollar aramaya hevesli, bilimsel tutuma sahip olmalıdırlar. Sabır, ayrıntılarla uğraşmaktan bıkmama, yılmama gibi kişilik özelliklerine sahip olanlar bu alanda başarılı olabilirler. İstatistik programındaki öğrencilere Etibank, DİE, PTT gibi kuruluşlar hizmet karşılığı burs imkânı sağlamaktadırlar. Ayrıca TÜBİTAK üstün yetenekli ve başarılı öğrencilere karşılıksız burslar vermektedir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: İstatistik programını bitirenlere “İstatistikçi” ünvanı verilir. İstatistikçi, kendince özel anlamı olan sayı ve sembollerle uğraşır. Kullandığı semboller özel bir dile benzer, bu yolla karmaşık ilişkileri basite indirger. Elde edilen sayısal verileri analiz ederek ilgilenilen sorunların çözümüne yarayacak çıkarsamalarda bulunur.
Çalışma Alanları: İstatistik programı mezunları genellikle şu üç alanda çalışmaktadırlar: Öğretim, araştırma ve uygulama.Bunlardan ilk ikisi genellikle kuramsal istatistik alanına girer ve bu alana ilgi duyanlar genellikle üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler.Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler vb. alanlarda sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar. Endüstrileşme ve planlı kalkınma çabasında olan ülkemizde iyi yetişmiş istatistikçilere büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen ve bunu çevresindekilere aktarabilen kimseler için istatistikçilik gelecek vadeden bir meslek olabilir.
İstatistik Nedir, İstatistik Ne İş Yapar, İstatistik Maaşları, İstatistik İş İmkanları, İstatistik İş Çalışma Alanları, İstatistik Mesleği Hakkında Bilgiler, İstatistik Bölümünün Geleceği, İstatistik Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, İstatistik Bölümü Tercih Edilir mi, İstatistik Tanıtımı, İstatistik Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, İstatistik Mezunları Ne İş Yaparlar , İstatistik Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, İstatistik İş Bulma Durumu
> İstatistik Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz
istatislik hangi bilim dalına giriyor diyorum siz ne çıkartıyorsunuz
Ben istatistik 1. sınıf okuyorum bölüm zor ama iyi iş imkanı özelde bi nebze olsun fazla…
Memnun musun bölümünden
Bölümünden memnun musun
Yoksa okumaya gerek yokmu diyorsun
Yorum yok internet zorluyor
İnternet senden istatistikçi kelimesinin anlamını istiyorum bu kadar
8 binden basliyo maaslar
Dogrumu soyluyorsub
lütfen acil lazım istatistik ile
lütfen acil lazım istatistik ile ilgili yorum mantıklı 6.sınıf düzeyinde
:D
Mrb, ben 4 yıllık iktisat mezunuyum. G.T.H.B.Ünvandeğişikliği istatistikci kadro sınavını kazandım ama sen iktisat mezunu olduğun için bu kadroyu alamazsın diyorlar böyle yönetmenlik varmı yardımcı olursanız sevinirim.
istatistikçi maaşları kaaç bin lira?
istatistik bölümü puanları