İskan Politikası Hakkında Kısa Bilgi

Beşeri yerleşim anlamına gelen “iskan” kelimesi Osmanlı Devletinde de bir politikaya verilen isimdir. Şimdi sizlere iskan politikası nedir amaçları nelerdir konusunda bilgiler vereceğiz.

İskan politikasının temel amacı; fethedilen alanların Türkleşmesini sağlamaya çalışmaktır. Bu hedef doğrultusunda fetihlerin hem kalıcı ve sağlam olması hem de fethedilen alanların siyasi, askeri ve sosyal açılardan güvenliğinin sağlanması istenmiştir. İskan politikası kapsamında fethedilen alanlara özellikle fethedilen topraklarda sorun ve iç karışıklık çıkarma ihtimali yüksek olan aileler Anadolu’ya göç ettirilmiştir ve böylece de karışıklık çıkmasının önüne geçilmek istenmiştir.

Osmanlı Devletinde 18. yüzyılda özellikle iskan politikası fazlasıyla kullanılan bir devlet politikası haline gelmiştir. Bu sistemin Osmanlı Devletinde çok fazla kullanılmasının temel amacı; harap olmuş ve sahipsiz kalmış yerlere oymaklar yerleştirilerek bu toprakların yeniden imara açılması ve tarım faaliyetlerinin yapılması ve aynı zamanda da bu toprakların Türkleşmesini sağlamaktır ve böylece de bu toprakların tamamen Türk toprakları olması hedeflenmiştir.

İskan Politikası ve Amaçları Konusunda Sizlere Verdiğimiz Bilgiler İçin Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Bölümünden Hemen Bizlere Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.