
İpek böcekleri hakkında bilgi, ipeğin yapımı aşamaları nasıldır
İpek, İpekböceğininden üretilen yumuşak, parlak bir liftir. İpekböceği esasında bir tırtıldır ve bu lifi kendine koza örmek için üretmektedir. İnsanlar bu lifi kullanarak iplik yapar ve kumaş dokurlar.
İpek çok sağlamdır. Boyanınca da çok gösterişli ve rağbet gören bir kumaş olur. Bazen ipeğe başka lifler katılarak döşemelik ve perdelik kumaşlarda kullanılır. İpek dokumacılığı bundan 4.600 yıl önce Çin’de uygulanmaya başlanılmıştır. 16. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında İtalya ve Fransa’da büyük gelişme kaydedilmiştir. İpek en çok dut ipek böceğinden elde edilir. Bu böceğin dişisi 200-500 yumurta bıraktıktan sonra ölür. Yumurtalardan çıkan minik tırtıllar dut yaprağıyla beslenir.
İpek Böcekleri
Hızla büyüyen böcekler 20-30 günde 7-8 santimetre boyuna ulaşır. Büyümesi son bulan böcekler artık yemeyi bırakır ve incecik ipek liften kendi etrafına bir koza örer. İnsanlar ipek elde etmek için üretme çiftliklerinde ipek böcekçiliği faaliyetiyle uğraşırlar. Kozanın yırtılarak zarar görmesine engellemek amacıyla ipekböceğinin içinden çıkabileceği kadar gelişmesini beklemeden kozalar kaynatılır. Ardından ipek elle ya da makinelerle didiklenerek top haline getirilir. Bir kozadan 450 ile 900 metre arasında bütün olarak iplik çıkabilir. Bu iplikler tezgahlarda dokunarak kumaş halini alır.
İpek üretimi yapım aşamaları hakkında sorularınızı aşağıdan hemen yazabilirsiniz.
Satan yerler varsa alabilirsin ama ben yok diye biliyorum.
İpek elde edildikten sonra kabuk kalıyor mu? Kalıyorsa ona da bu işlem uygulanıyor mu yoksa çöpe mi atılıyor?
kim hazırlamışsa teşekkür ediyorum, ipek böcekleri ödevim kısa ve harika olmuş, özenle yazıyorum. bu arada hem zeki hem güzel hem de çalışkanım, kıskananlar çatlasın. :)
iplik haline geldiği anda bu ipliklerden satın alabilirmiyiz
Evet ben bir adet atkı ördüm