İlkokul Ortaokul ve Liselere Finans Dersleri Gelecek

İlk ve Ortaöğretimde Finans Dersleri

Finans dersleri geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yürütülen çalışma kapsamında ilkokuldan başlamak üzere öğrencilere finans konusunda dersler verilecek. Örneğin matematik dersinde havuz problemlerinde olduğu gibi kredi kartlarına yönelik problemler çözülecek.

Ekonomi yönetimi, tasarrufları artıracak, finansal riskleri azaltacak bir adım atıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen çalışma kapsamında ilkokuldan başlamak üzere öğrencilere finans konusunda dersler verilecek. İlköğretim ve ortaöğretim müfredatına eklenecek konular ile öğrenciler bilgilendirilecek. Örneğin matematik dersinde havuz problemlerinde olduğu gibi kredi kartlarına yönelik problemler çözülecek. Sınıf ilerledikçe dersin konusuna yatırım, risk ve aile bütçesi yönetimi gibi konularla ilgili hesaplamalar ve tespitler eklenecek. Hayat bilgisi gibi derslerde ise tasarruf yapmanın ülke ve aile ekonomisine faydalarına değinilecek.

-Banka hesabı açılması, elektronik ticaret, vergi, sigorta ve harcamalar konusuna ilişkin okullarda finansal eğitimin verileceği çalışmada OECD ilkeleri ve ülke örneklerinin incelenmesi devam ediyor. İlköğretimde anlaşılması kolaykonulardan başlayacak dersler, lise döneminde borsa konusunun da yer alacağı bir yapıya kavuşacak.

Finansal eğitim konularının 2018 2019 eğitim öğretim yılı müfredatına yetiştirilmesi bekleniyor. Çalışmaların hızlanması halinde bazı konuların bu yılki müfredata yetiştirilmesi üzerinde de duruluyor. Dersin içeriği ticaret lisesi ve diğer liselere göre de değişiklik gösterecek. MEB’in yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine Müsteşarlığı gibi kurumların birlikte yürüttüğü çalışma İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesine de katkı sağlayacak. İlköğretimden itibaren finans konularının önümüzdeki yıldan itibaren işlenmesine yönelik milli eğitim ile çalışmaların yürütüldüğünü belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “OECD ilkeleri ile birlikte dünyadaki örnekler de inceleniyor. Hangi seviyede hangi konuların öğretildiğine yönelik olarak. Örneğin ilk okulda çocuklara matematikte havuz problemi soruluyor. Finansal eğitimde ise kredi kartı gelir ve giderlerine ilişkin matematiksel sorular sorulabilir.” dedi.

Okullarda finansal eğitim konusuyla ilgili OECD’nin tavsiyeleri ve ülke uygulamaları bulunuyor. Bu uygulama ve örneklerin Türkiye’de verilmesi planlanan eğitimlerin içeriğinin örnek teşkil etmesi bekleniyor. OECD’ninuygulamalarında öğretmenlere yönelik eğitimler ve materyallerin geliştirilmesi öncelikli maddeler arasında. Finansal eğitimin müfredata entegre edilmesinin öncelikle seçmeli ders olarak teşvik edilmesine, daha sonra uygun olduğunda zorunlu hale getirilmesi gerektiği vurgusu yapılıyor.

Üst düzey bir başka yetkili ise finansal krizler sonrasında bireylerin ve ailelerin yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadan yaptıkları yatırımlar sonucunda kendi finansal istikrarlarının bozulmasının ülke ekonomisine de zarar verdiğini belirterek bu konularda farkındalığın artırılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

OECD’nin okullarda finansal eğitime ilişkin ilkeleri arasında matematik dersine özel önem veriliyor. Bu kapsamda “Matematik dersi finansal okuryazarlığı öğretmek için uygun bir ders olarak algılanabilir. Örneğin bu ders kapsamında şu hususlar öğretilebilir: Para kavramı, paranın kazanılması, paranın harcanması, yatırım yapılması, paranın riske edilmesi, parayla girişimde bulunulması.” tavsiyesine yer veriliyor. Finansal eğitimin yaş aralığı ve öğrencinin kaçıncı sınıfta olduğuna yönelik olarak “Para ve işlemler, finansal konuların planlanması ve yönetilmesi, risk ve ödüller (kariyer ve finansal seçimler bağlamında) ve finansal görünüm” konularını içermesi gerektiğine dikkat çekiliyor. 11-16 yaş aralığında öğrencilere “Paranın ve kişisel bütçenin yönetilmesi, finansal risk ve ödülün anlaşılması, finansal terimlerin ve ürünlerin anlaşılması, finans bilgisinin, yaşamlarında ve hayallerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynadığının anlaşılması” gerektiği ifade ediliyor.

OECD’nin okullarda finansal eğitime yönelik tavsiyeleri

Makul, kitleye özel ve ölçülebilir hedefler belirlenmeli

Uygulamada esneklik sağlanmalı

Kaynaklar uygun ve sürdürülebilir olmalı

Programın gelişimi ve etkisi izlenmeli

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar konuya dahil edilmeli

Kamu kurumları ve MEB liderlik rolü üstlenmeli

Öğretmenler ve sektör uzmanları sürece dahil olmalı

Veliler ve yerel topluluklar konulara dahil edilmeli

Yerel ve bölgesel düzeyde ödüllü yarışmalar düzenlenmeli

Derslerde gençlerin ilgi alanları dikkate alınmalı

Paranın kullanımına yönelik sosyal ve ahlaki konular işlenmeli

Ortaokul ve Ortaöğretim Finans dersleri ne zaman gelecek başlıyor , Finans dersi Ortaöğretim Lise , Finans Ekonomi Dersleri İlkokul Ortaokul Ortaöğretim Lise

derszamani.net

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.