Hukuki Yaptırım Ne Demektir Kısaca

Aşağıda hukuki yaptırım ne demektir kısaca olarak ele alacağız.

Yaptırım, kurallara uyulmadığı takdirde ortaya konulan tepki anlamına gelmektedir. Hukuki yaptırım kadim ismiyle hukuki müeyyide olarak bilinmektedir. Hukuki yaptırım, bir hukuksuzluk karşısında ortaya konan hukuki tepki anlamına gelmektedir. Hukuki müeyyide, cezaların caydırıcılık özelliği ve tatbik edilmesi anlamına da gelmektedir.

Hukuki yaptırımlar, maddi yaptırım ve manevi yaptırım olarak ortaya konmaktadır. Maddi müeyyide olarak cezaların para, mal, mülk karşılığında uygulanması söz konusu olmaktadır. Manevi müeyyideler de hapsolma gibi durumların yaşanmasıdır.

Hukuki yaptırımların temelini anayasa hukuku, ceza hukuku gibi hukuk alanları oluşturmaktadır. Hukuki yaptırımlar mahkemeler yoluyla kanunlar çerçevesinde oluşturmaktadır. Hukuki yaptırımların uygulanması konusun bağımsız ve tarafsız mahkemelerin işlevselliği öne çıkmaktadır.

Hukukun üstünlüğünün olduğu, sosyal hukuk devletlerinde hukuki yaptırımlar kanunlar çerçevesinde mahkemeler tarafından uygulanmaktadır. Böylece suç ile mücadele edilmekte ve suç oranlarının azalması, toplumun ve bireylerin zarar görmesinin engellenmesi sağlanmaktadır.

Hukukun temel amacı, toplumsal düzenin sağlanmasıdır. Devletin maddi yaptırım gücüne dayalı uyulması zorunlu kuralların ortaya konması milletlerin kültürel, sosyal, inanç değerlerine uygun olarak da gerçekleştirilmektedir. Hukuk sayesinde adaletin sağlanması, zulmün engellenmesi, suçun azalması, insanların haklarının korunması ve sağlanması söz konusu olmaktadır. Hukuki yaptırımlar insanların daha adil bir düzen içinde yaşaması, kültürün, sosyal hayatın ve insan hayatının korunması için gereklidir.

Hukuki Yaptırım Ne Demektir Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.