Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılır

Hepatit b aşısı ne zaman yapılmalıdır hakkında bilgi kısaca, hepatit b aşısı ne zaman yapılır?

Karaciğer iltihabının tıp dilindeki ismi Hepatit’tir.

Virüslerin iltihaba yol açmadığı zannedilmektedir fakat pek çok virüs karaciğer iltihaplanmasına neden olmaktadır. Bu virüsler tip ve yapılarına göre farklı şekillerde sınıflandırılmış olup bunlar arasından Hepatit B cinsel ve kan yoluyla bulaşanıdır. Virüsün yol açtığı rahatsızlıklar kronik hepatit, siroz, karaciğer kanseri ve benzeridir.

Tedavisi çok zor olduğundan bu hastalığa yakalanmadan önce aşısı olunup bağışıklık kazanılmalıdır.

Hepatit B aşısının hangi dozlarda ne zaman uygulanacağını içeren takvime Hepatit B Aşı Takvimi denir. Bu takvime göre yeni doğanlara ilk 1 aydan 6 aya kadar 3 doz aşı yapılmalıdır. Bu taktirde aşının koruyuculuğu ömür boyunca devam etmektedir.

Elbette kişiden kişiye göre değişebilen özel durumlar takvimde de değişikliğe neden olmaktadır. Örneğin eğer anne Hepatit B taşıyıcısı ise bebeğe hem aşı hem serum doğar doğmaz uygulanır. Ayrıca aşı 1, 2 ve 12. aylarda da uygulanmalıdır. Eğer ailede sağlık personeli, Hepatit B hastası, Hepatit B taşıyıcısı, diyaliz makinesi tedavisi gören birey olan yeni doğanlar doğar doğmaz, 1., 2. ve 12. aylarda aşı vurulması gerekenlerdir.

Bu aşının bilinen bir yan etkisi yoktur.

 Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılır Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.