Haritalardaki Bozulmaların Sebepleri Nelerdir

Haritalardaki bozulmaların temel nedeni, haritalardaki bozulmaların nedenleri nelerdir? Haritalardaki bozulmaların sebepleri nelerdir?

Harita yer küredeki belirlenmiş bir bölgenin veya yer kürenin tamamının çizilmesine verilen isimdir.

Bazı bölgeler haritaya aktarılırken çizimlerde bozulmalar oluşur. Bu bozulmaların bazı nedenleri mevcuttur.

Herkesin bildiği gibi dünyanın şekli geoit yani kutuplardan basık ekvatordan da şişkin bir şekildedir. Bu sebeple yuvarlak şekilde bir alanı kağıda çizerken bazı bozulmalar görülür. Kutupların yakınındaki alanların haritası yapılırken bozulmalar daha da artar. Bunun sebebi ise kutup noktalarının dünyadaki en yuvarlak yer olması. Anlattığımız gibi yuvarlak bir yeri düz bir kağıda aktarmak zordur ve bozulmalar görülmesi kaçınılmazdır. Özetle Dünyamızın küresel bir biçimde olmasının haritalarda bozulmaya yol açtığını söyleyebiliriz.

Haritalarda görülen bozuklukların başka bir sebebi ise büyüklük arttıkça kullandığımız ölçeklerin küçük olmasıdır. Ayrıca girintili çıkıntılı bir yerin haritası çizilirken de düz bir noktanın haritasına göre daha çok bozulmalar görülür. Bu hallerde haritalardaki bozukluklar artar.

Bu anlatılanlara göre daha dar ve düz olan alanlarda haritaya çizerken bozukluklar az görülür ancak engebe olan yerlerde haritalardaki bozukluklar artar.

Haritalardaki bozulmaların sebepleri hakkında yorumlarınızı hemen paylaşabilirsiniz. 

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.