Harita Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Aşağıda harita çeşitleri ve özellikleri nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Haritalar çok çeşitli ve çok özellikli olarak kullanılmaktadır. Her alanda kullanılan haritalar bulunmaktadır. Haritalar amaçlarına göre şekillenmektedir. Bu nedenle her haritanın kullanım amacı farklı farklıdır. Haritalar bilgilendirici ve yol gösterici bir özelliğe sahiptir. Haritalar, doğal afetler gibi insanları yakından ilgilendiren alanlarda da kullanılmaktadır. Bu nedenle haritalar belirleyici bir etkiye sahiptir. Haritaların özellikleri kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebileceğinden özel haritalar da geliştirebilmektedir.

Harita çeşitleri şu şekildedir:

Haritalar kullanım alanlarına ve ölçeklerine göre ayrılmaktadır.

Kullanım ölçülerine göre haritalar şu şekildedir:

*Genel Haritalar

-Fiziki Haritalar

-Beşeri Haritalar

-Ekonomik Haritalar

-İklim Haritaları

*Özel Haritalar

*Büyük Ölçekli Haritalar

*Orta Ölçekli Haritalar

*Küçük Ölçekli Haritalar

Haritaların özellikleri şu şekildedir:

*Genel Haritalar

Atlas ve duvar haritaları olarak genel olarak her yerde kullanılan haritalardır. Genel haritalar bir ülke, bir bölge ya da bir konum hakkında genel bilgiler içeren ve yeryüzü şekilleri bakımından bilgiler de veren haritalardır. Beşeri faaliyetler ve ekonomik faaliyetler açısından da bilgi veren genel haritalar bulunmaktadır.

-Fiziki Haritalar

Fiziki haritalar, bir yerin, bir konumun, bir ülkenin ya da bir bölgenin fiziksel olarak özelliklerini belirtmektedir. Bu özellikler daha çok bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, karalar üzerindeki ve arasındaki doğal kaynaklar, toprak özellikleri olarak meydana gelmektedir. Ölçekli bir haritadır. Renklendirme, yeryüzü şekillerine göre yapılmaktadır.

-Beşeri ve Ekonomik Haritalar

İnsanların uğraştıkları beşeri faaliyetleri ve ekonomik faaliyetleri gösteren bir haritadır. Tarım, hayvancılık, ticaret, sanayi gibi faaliyetlerin yapıldığının gösterilmesi haritalar sayesinde olmaktadır. Nüfus özellikleri de bu haritalarda görülmektedir.

-İklim Haritaları

İklim haritaları coğrafyalar üzerinde etkili olan iklimleri göstermek için kullanılmaktadır. İklim özelliklerini, etki alanlarını ve fiziksel olayları iklimsel boyutta değerlendiren bir harita olarak nerede hangi iklim özelliklerinin görüldüğünü ortaya koyan bir haritadır.

*Özel Haritalar

Jeoloji, hidrografya ve toprak haritaları olarak bilinmektedir. Özel haritalar özel konularda bir bölge ya da konum üzerinde ortaya konan haritalardır. Bütün haritalarda olduğu gibi uzunluk hesabı yapılabilir ve gerçek fiziksel özellikler ortaya konabilir. Toprak özellikleri ve yeryüzü özellikleri bakımından değerli haritalardır. Yer altı ve yer üstü doğal kaynakların belirtildiği haritalardır.

*Büyük Ölçekli Haritalar

Kesir ölçekli haritalar olarak paydası büyük olan haritalardır. Bu tür haritalarda kapsamlı alanlar gösterilmektedir. İklim elemanlarının ve doğal bitki örtüsünün gösterildiği haritalar olarak bilinmektedir.

*Orta Ölçekli Haritalar

Ölçeği 1/200.000 ve 1/500.000 olan haritalardır. Bu haritalarda ayrıntıya yer verilmez. Genel geçer haritalardır. Orta ölçekli haritalarda ayrıntılı bir gösterim olmadığından daha geniş alanlar ülkeler boyutunda gösterilmektedir.

*Küçük Ölçekli Haritalar

Ölçeği 1/500.000’den büyük olan haritalardır. Kıtalar büyüklüğünde gösterilmesi gereken bölgeler için kullanılmaktadır. Çok geniş alanların gösterilmesinde kullanılmaktadır.

Harita Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.