Hangi Davranışlar Kul Hakkı Kapsamına Girmektedir?

Aşağıda hangi davranışlar kul hakkı kapsamına girmektedir kısaca olarak ele alacağız.

Kul hakkı, insanlık hakkıdır. İnsan hakları bütün inanç sistemlerinde korunmaktadır. İslam tek ve en mükemmel dindir.İnsanlığın yaşanmasında ve insanların huzur ve güven içinde yaşamasında önemli hükümler ortaya koymuştur. Bunlardan biri de kul hakkıdır.

Kul hakkında, bütün insanların Allah’ın kulu olduğu öne çıkmaktadır. Yani kimse dininden ya da ırkından dolayı bir ayrıcalığa sahip değildir. Kul, insan demektir. İnsan haklarının korunması, kul hakkının korunması anlamına gelmektedir. Kul hakkına giren bazı davranışlar bulunmaktadır. Bu davranışlar bireysel ve toplumsal hayata doğrudan zarar vermektedir.

Kul hakkı kapsamında olan davranışlar gıybet yapmak, dedikodu yapmak, iftira etmek, yalan konuşmak, başkasının malına göz koymak, el koymak, hırsızlık, kamu malına zarar verme, özel eşyaya zarar verme, çocukları dövme, insanların kavga etmesi gibi durumlar sosyal hayatımızda sıkça karşılaştığımız ve yapmamamız gereken davranışlardır.

Kul hakkına girmemek için çok dikkat etmek gerekir. Bir kişi kul hakkına girdiğini düşünüyorsa, hakkına girdiği kişiden helallik almak zorundadır. Hakkın ahirete intikal etmesi daha zor olacaktır. Bu nedenle ahirete iman eden kişiler olarak insan haklarının korunmasında hiçbir din, dil ve ırk ayrımı yapmadan haklara sahip çıkmak gerekir. Kul hakkının korunması toplumsal huzurun ve güvenliğin korunması anlamına gelmektedir.

Hangi Davranışlar Kul Hakkı Kapsamına Girmektedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Ahiret günü en büyük günahlardan biri kul hakkına girmektir. Kul hakkı o kadar hassas bir durum ki market sırasında birinin önüne geçmek bile o insanın hakkına girmektir. Bu nedenle kul hakkına önem gösterelim.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.