Halk Müziği Özellikleri Hakkında Bilgi

Halk Müziği Hakkında Bilgi Kısaca, Halk Müziği Özellikleri Nedir Kısa

Bir halkın yaşadığı bütün olayları konu edinen halk müzikleri tüm halkın ortak malı olarak sayılır. O halka ait belirli bir bölgenin insanlarının üretimidir ve bu bölgenin kültürü yansıtır. Halk ezgilerinden oluşur ve tınısı halkın tüm bireyleri için tanıdık, bilindiktir. Bunlar yıllar içinde kulaktan kulağa iletilerek günümüze kadar gelmiş müziklerdir. Bölgeden bölgeye farklı ağız ve biçimlerde söylenebilse de genel olarak tüm bir halkta aynı duyguları oluşturmaktadırlar.

Sosyal olaylar ve doğal olaylardan beslenerek konularını oluşturan Türk Halk Müziği de mertlik, yiğitlik, acı, özlem, aşk gibi duygular üzerinde yoğunlaşır. Temel enstrüman olarak Türk Halk Müziğinde bağlama kullanılır.

Türk Halk Müziğinin sözlü ve sözsüz çeşitleri mevcuttur. Halk türküleri ve türkülü oyun havaları sözlü müziğin içerisindedir. Halk oyunu ezgileri ise sözsüz müzikler kapsamındadır. Belirli bir ölçüye ve ritme sahip olan türküler ve oyun havalarına genel olarak kırık hava denir. Bunlar ninniler, taşlamalar, güzellemeler, yiğitlemeler ve koşmalardır.

Bağlama temel enstrümandır ancak keman, davul, zurna, klarnet, darbuka gibi diğer vurmalı, yaylı ve nefesli çalgılar kullanılabilmektedir. Türk Halk Müziğinde bunlar yörelere göre çeşitlilik gösterir.

Halk Müziği Hakkında Kısa Bilgi Aktardık.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.