Gusül Abdesti Nedir- Nasıl Alınır

Gusül Abdesti Nedir, Gusül Abdesti Nasıl Alınır

Gusül, İslamda, belli durumlarda alınması gereken boy abdesti. Bazı durumlarda farz, bazı durumlarda sünnet ya da mendub (daha iyi) olur.

Hanefi bilginlerine göre guslün üç temel koşulu vardır. Bunlar, boğaza kadar ağız içini iyice çalkalayarak yıkamak (mazma- za), su çekerek burun içini yıkamak (istin- şak) ve hiçbir kuru nokta bırakmayacak biçimde bütün bedeni bir kez yıkamaktır. Bu yıkama sırasında suyun saç, sakal ve benzeri kıl diplerine kadar işlemesi gerekir.

Bu temel koşulların yanı sıra guslün kimi sünnetleri de vardır. Bunlar da gusle bes­mele ile başlamak, niyet etmek, bedende bulunan herhangi bir pisliği önceden temiz­lemek, avret yerini pislik olmasa bile ayrıca yıkamak, gusülden önce abdest almak, ağız, burun ve bedeni üç kez (İmamiyeye göre iki kez) bütünüyle yıkamak ve ilk yıkayışta bedeni ovmak, su dökünmeye baştan başla­yarak önce sağ, sonra da sol omza dökmek, ayak altında su birikiyorsa, ayak yıkamayı en sona bırakmaktır.

Boy abdesti alırken konuşmamak, dua etmemek, avret yerini örtmek, yıkanılan yerde kimsenin bulunmaması da gözetilmesi gereken . kurallardır. Gusülden sonra iki rekât namaz kılınması da güzel sayılan bir davranıştır.

Gusül, ergin, akıl ve ruh sağlığı yerinde kadın ve erkeğin hangi yolla olursa olsun cünüp olması, âdet gören kadının kanı kesilerek âdet süresinin tamamlanması ve lohusalığın sona ermesi gibi durumlarda farzdır. Bu durumlarda boy abdestinin farz hükmü ancak namaz vaktinin girmesiyle bağlantılıdır ama geciktirmemek daha uygundur.

Cuma ve bayram namazları öncesinde, hac ya da umre için ihrama girerken, arefe (bayram öncesi) günü güneş battıktan sonra ve Arafat’ta vakfeye durmadan önce boy abdesti almak da sünnettir. Bunlardan baş­ka farz ya da sünnet olmamakla birlikte boy abdesti almanın mendub kabul edildiği durumlar vardır. Bunlar arasında yeni Müs­lüman olmak, erginlik yaşına girmek, bay­gınlıktan ayılmak, kan aldırmak, ölü yıka­mak, Berat ve Kadir gecesine ulaşmak, Mekke ve Medine’ye girmek, hac sırasında Müzdelife ve Mina’da bulunmak, Güneş, Ay tutulması ve korku namazları kılmak, yağmur duasına çıkmak, yoldan gelmek, bir günahtan tövbe etmek ve bir toplantıya katılmak sayılabilir.

Boy abdesti almaları farz olan kimseler, gusulden önce bazı işleri yapamazlar. Bun­ların başlıcaları namaz kılmak, Kuran oku­mak, Kuran’ın tamamına ya da bir bölümü­ne el sürmek, Kâbe’yi tavaf etmek, bir zorunluluk olmadan camiye girmek ve üze­rinde âyet yazılı herhangi bir şeyi tutmaktır. Boy abdesti almadan dini bir kitabı ele alarak okumak, el ve ağzı yıkamadan ye­mek, içmek, bir yere Kuran’dan bir şey yazmak da mekruh sayılan işlerdir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.