Güney Sami Alfabesi Dil Grubu Hangileridir

Güney Sami Alfabesi, İÖ y. 1000’de Ara­bistan Yarımadasında ortaya çıkmış ikincil yazı sistemlerine verilen ad. Bunların Sina yazıtlarında kullanılan yazı sistemiyle yakınlığı olduğu sanılır. Çoğu yalnızca Ara­bistan Yarımadasında kullanılan bu yazıla­rın önemi, çok eskiye dayanmalarında ve İÖ y. 1100’e uzanan ve Güney Sami grubu dışında sonradan ortaya çıkmış bütün alfa­betik yazı sistemlerinin atası olduğu sanılan Kuzey Sami alfabesiyle hiçbir açık bağ­lantıları bulunmamasında yatar.

Güney Sa­mi alfabelerinde genellikle hepsi ünsüz 28 harf vardır. Alfabelerin çoğu da sağdan sola doğru yazılır. Harflerden yedisi (belki de sekizi) Kuzey Sami alfabesinin aynı ses değerlerini belirten harfleriyle benzerlik gösterir.

Güney Sami grubuna giren yazılar şunlar­dır: Mina, Seba, Himyar, Kateban, Hadramut, Semud, Dedan, Lihyani, Safa ve Etiyopya. Bunlardan yalnızca Safa, Seba ve Etiyopya yazılarına Arabistan Yarımadası dışında da rastlanır. Etiyopya’da Seba yazı­sından türemiş olan Etiyopya alfabesi günümüzde de kullanılan tek Güney Sami yazısıdır. Bu alfabenin çağdaş biçimi, Amhara yazısı olarak da adlandırılır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.