Gündeşlioğlu Hikayesi Hakkında Kısaca Bilgi
Gündeşlioğlu Hikâyesi, 17. ve 18. yüzyıllarda yaşadığı kabul edilen Türkmen âşıklarından Gündeşlioğlu’nun yaşamını konu alan kısa halk öyküsü.
Gündeşlioğlu önemli göçebe Türkmen topluluklarından Dulkadırlıların Gündeş oymağındandır. 17. yüzyıl sonlarındaki büyük Türkmen iskânları sırasında Maraş’ta yurt tutmuş ve bir köy kurmuştur.
Öykünün Güney illerinde anlatılan biçimine göre Gündeşlioğlu zengin bir aşiret
beyidir. Düşünde gördüğü bir derviş ona başına bir felaket geleceğini, bunun gençlikte mi, yoksa yaşlılıkta mı olmasını istediğini sorar. Gündeşlioğlu felaketin gençlikte gelmesini ister. Kısa bir süre sonra da varını yoğunu yitirir. Bunun üzerine yollara düşer, bilmediği bir ülkeye ulaşır. O sırada ülkede sultan seçilmektedir. Geleneğe göre, uçurulan bir kuş kimin başına konarsa, sultan o olacaktır. Kuş, perişan bir halde dolaşan Gündeşlioğlu’nun başına konar.
Âşık Ali İzzet Özkan da Gündeşlioğlu Hikâyesi’nin Orta Anadolu’da anlatılan biçimini Elmas ile Mehmet Hikâyesi (1945) adıyla yayımlamıştır. Öykünün her iki biçimi de masal öğelerinin yer alışı ve kahramanın birçok sıkıntıdan sonra mutlu sona ulaşması ile dikkati çeker. Güneşlioğlu Hikâyesi “Göçebe Oyunu” adlı bir seyirlik köy oyununa da konu olmuştur.
Hemen Yorum Yaz