Gıda Mühendisliği Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Gıda Mühendisliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Gıda Mühendisliği Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Gıda Mühendisliği Bölümü Tanıtımı:

Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir.

Programın Amacı: Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar.

Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir.

Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.

Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk ıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır. Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, “Gıda Mühendisi” ünvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.

Çalışma Alanları:: Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler. Gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb.) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen ünvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler. Gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Gıda Mühendisliği Nedir, Gıda Mühendisliği Ne İş Yapar, Gıda Mühendisliği Maaşları, Gıda Mühendisliği İş İmkanları, Gıda Mühendisliği İş Çalışma Alanları, Gıda Mühendisliği Mesleği Hakkında Bilgiler, Gıda Mühendisliği Bölümünün Geleceği, Gıda Mühendisliği Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Gıda Mühendisliği Bölümü Tercih Edilir mi, Gıda Mühendisliği Tanıtımı, Gıda Mühendisliği Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Gıda Mühendisliği Mezunları Ne İş Yaparlar , Gıda Mühendisliği Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Gıda Mühendisliği İş Bulma Durumu

> Gıda Mühendisliği Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

17 yorum

  1. siz olmasanız bizim halimiz nolurdu sitenize çok teşekürler allah izin verirse gıda mühedisliğini düşünüyorum ve bunun hakkında bilgi almak istedim
    gerekli bilgiyi aldığımı düşünüyorum
    tekrar teşekkürler

  2. İlk mezunlarının Dünyanın en büyük şirketlerine burun kıvırdığı, yeni mezunlarının türkçenin dahi zor telaffuz edildiği catering firmalarına girebilmek için 3-4 dil öğrendiği,artan niteliklerinize rağmen özel sektörüyle insana dününü aratan sektörde çalışan lisans düzeyinde akademik düzeyde bilgisi olan hakettiği yere gelemeyen arkadaşların mensubu olduğu,10-20 sene öncesi ve bugün için halen geleceğin mesleği kabul edilen bir meslek. Bir kg peynirin bir notebook’tan pahalı olacağı zamanın mesleği olabilecek meslek.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.