Fotosentez Nasıl Gerçekleşir Kısaca

Aşağıda fotosentez nasıl gerçekleşir kısaca olarak ele alacağız.

Fotosentez, ışık sentezi demektir. Yeşil yapraklı bitkiler fotosentez yapan canlılar olarak bilinmektedir. Temelde klorofil pigmenti taşıyan canlılar fotosentez yapar. Yeşil yapraklı bitkiler ve bazı bakteriler klorofil pigmenti taşımaktadır. Fotosentez, bitkilerin kendi besinini kendileri üretmesi anlamına gelmektedir.

Klorofil pigmenti taşıyan canlılar karbondioksit ve suyu birleştirerek güneş ışığının da yardımıyla oksijen ve şeker elde etmektedirler. Karbondioksit ve su birleşiminden şeker ve oksijen meydana gelmektedir. Fakat bunun için su ve güneş ışığının kullanılması gerekmektedir.

Fotosentez bitkilerin besinini yapması anlamına gelmektedir. Bitkiler doğada hazır olarak buldukları karbondioksidi, topraktan aldıkları su ile birleştirirler. Bu tepkime klorofil pigmenti ve güneş ışığı sayesinde oksijen gazına ve şekere dönüşmektedir. Şeker ve açığa çıkan enerji bitkiler tarafından kullanılmaktadır.

Fotosentez ancak güneş ışığında gerçekleşmektedir. Bu bakımdan klorofil pigmenti taşıyan canlılar geceleri oksijenli solunum yapmaktadır. Gün ışığında ise fotosentez olayı gerçekleşmeye devam eder.

Fotosentez olayı gerçekleşmesiyle doğada doğal dengelerin de kurulması mümkündür. Karbon döngüsü, oksijen döngüsü, su döngüsü ve azot döngüsü gibi döngüler fotosentez sayesinde gerçekleşmektedir. Fotosentez doğada fiziksel dengenin oluşması için belirleyici bir roldedir. Fotosentez olmazsa canlılık devam etmez. Canlılığın devam etmesi için fotosentezin gerçekleşmesi gerekir. Fotosentez bu bakımdan dünyada canlılık açısından bir denge meydana getirmektedir.

Fotosentez Nasıl Gerçekleşir Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.