Feodalite Nedir Özellikleri Nelerdir

Toprak-çeşitleri-nelerdir-özellikleri-nelerdir

Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılıp dağılmasının ardından bir otorite boşluğu meydana gelmiştir. Bu sırada da ortaya çıkan sisteme Feodalite adı verilmektedir.

Batı Roma’nın yıkılmasının ardından barbar krallıkları otoriteyi sağlayamamıştır ve bu nedenle de toprakların bir bölümünü feodal beylere devretmiştir. Bunun sonucunda da zaman geçtikçe feodal beyler yönetimde söz sahibi olarak daha da güçlenmişlerdir.

ÖZELLİKLERİ:

  • Ülke bir kral tarafından yönetiliyor olsa da yönetimde asıl söz sahibi olan unsur feodal beyler olmuştur. Yani zayıf bir merkezi otorite söz konusu olmuştur.
  • Söz konusu olan toprağı sahiplenen soylu kişilere ya da feodal beylere “Süzeren” adı verilirdi. Bu toprak üzerinde yaşayan halktan kişilere ise “Vasal” adı verilirdi.
  • Feodal sistemde halk; soylular, rahipler, burjuva ve köylüler olmak üzere toplumsal sınıflara ayrılırdı.
  • Ekonımi toprağa dayalıydı yani tarımsal ekonomik faaliyetler ön plandaydı. Fiyef adı verilen tımar sistemi işletiliyordu. Toprak sahipleri bu toprakları ücret ödemeden işletebilir ve bu topraklarda insanları karşılıksız çalıştırabilirdi ve toprakları satarken üzerinde çalışan insanları da satabilirdi.

Feodalite Nedir Özellikleri Konusunda Hazırladığımız Yazımız İçin Yorumlarınızı Hemen Bizlere Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.