Feodal Beylik Nedir

Avrupa’nın neredeyse tamamında çok uzun yıllar boyunca hüküm sürmüş olan Roma İmparatorluğu, İlk Çağ döneminde Avrupa’daki mutlak otoriteydi. Ülkenin imparatoru neredeyse tüm dünyada etkin bir söz hakkına sahipti ve ülkenin siyasal birliği kuvvetliydi. Ancak zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı Roma İmparatorluğu ikiye bölünmüştür. Bu ikiye bölünüşün ardından Batı Roma İmparatorluğu yaklaşık 100 yıl içerisinde kuzeyden gelen akınlar nedeniyle yıkılmıştır. Bu bilgiler, feodal beyliğin ne demek olduğunun anlaşılması açısından önemlidir. Feodal beylik sistemi bu durumlar sonucunda ortaya çıkan bir sistemdir. Bu yazımızda sizlere feodal beyliğin ne demek olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Avrupa’da uzun yıllar boyunca mutlak hakim olarak hüküm süren Roma İmparatorluğu, Kavimler Göçü sonrasında gelen akınlar ile birlikte büyük ölçüde zayıflamıştı. İmparatorluk içerisinde merkezi otorite zayıflamışken eyaletler güçlenmişti. Bununla birlikte gelen akınlar sonucunda siyasal istikrarın da bozulması sebebi ile eyaletleri idare eden lordlar, imparatorun gücünü kaybetmesi ve devletin yıkılması ile kendi bağımsızlıklarını ilan ettiler. İmparatorluk ortadan kalktığı için her lord, kendi yaşadığı bölgede bağımsızlığını ilan etti. Bu sebepten dolayı Avrupa’da irili ufaklı bir çok feodal beylik ortaya çıkmıştı. Feodal beyliklerde siyasi anlayış, koruyan-korunan şeklinde yürütülmekteydi. Yani topraklara sahip olan koruyan, ona hizmet eden insanlar ise korunan şeklindeydi. Bu beyliklerin ekonomisi ise kendi kendilerine yetme üzerine kuruluydu.

Ticaretin Avrupa’da canlanması, sanayi devriminin başlaması ile birlikte merkezi otoriteler güçlendiği için feodal beylik sistemi ortadan kaldırılmıştır.

Feodal Beylik Nedir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.