Eski Türk Kurultayları ile TBMM’yi Karşılaştırınca Ne Gibi Farklılıklar Görürüz

Türk milleti, varlığını çok uzun yıllardır sürdüren köklü bir millettir. Bu millet, varlığının temellerini çok eski yıllara dayandırdığı için tarih içerisinde birçok farklı dine, kültüre ve anlayışa sahip olmuştur. Yakın tarihimizde hüküm sürmüş olan ve mutlak monarşi sistemiyle yönetilen Osmanlı Devleti, yerini demokratik ve laik bir şekilde yönetilecek olan Türkiye’ye bırakmıştır. Türkiye’de devlet yönetimi için alınacak kararlar, halkın kendi isteğiyle seçtiği yöneticiler tarafından alınır. Bu tam anlamıyla demokrasi sayılabilecek birşey olmasa da mutlak monarşi sisteminden böyle bir sisteme geçmiş olmakta Türk milleti için çok önemli bir başarıdır.

Eski zamanlarda kurulmuş olan Türk devletlerinde ise devlet ile ilgili kararlar ya en baştaki kişi tarafından, ya da onun oluşturmuş olduğu kurullar tarafından alınırdı. Peki geçmişte toplumumuzda görülmüş olan Türk Kurultayları ile günümüzde kurulu olan TBMM’nin ne gibi farklılıkları vardır?

Eski Türk Kurultayları, yapı açısından tıpkı TBMM gibi olsa da oluşturma yönünden bakıldığında ikisi birbirinden farklıdır. Türk Kurultayları, yapıldığı dönemin devlet adamları, toprak sahipleri gibi nüfuzlu kişilerin birleşmesiyle birlikte ortaya çıkan topluluktan olurdu. Bu kurultaya hükümdar başkanlık ederdi. Ancak bu kurultayda alınan kararları uygulayıp uygulamama kararı yine hükümdarın elinde olurdu. Kurultay, hükümdar için sadece fikir alışverişi yapılacak bir yerdi.

TBMM ise bu durumun aksine, meclis içerisinde bulunan kişilerin halkın seçim yoluyla göreve geldiği bir anlayışa sahiptir. Yani halk içerisinden herhangi birisi, zengin ya da fakir olup olmadığına bakılmaksızın belirli kriterleri taşıdığı takdirde devlet yönetiminde söz sahibi olabilir. Devletle ilgili kararlar bu mecliste alınır ve alınan kararların bir hükümdarın onayı ile hayata geçirilmesi gibi bir kural yoktur.

Eski Türk Kurultayları ile TBMM’yi Karşılaştırınca Ne Gibi Farklılıklar Görürüz Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.