Erzurum ve Çevresinin Fiziki Coğrafi ve Beşeri Özellikleri

Aşağıda Erzurum ve çevresinin fiziki coğrafi ve beşeri özellikleri kısaca olarak ele alacağız.

Erzurum, ülkemizin en değerli ve en önemli şehirlerinden biridir. Ülkemizde bulunan yedi coğrafi bölgeden biri olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Yüz ölçümüne göre az nüfus barındırdığı için nüfus yoğunluğu ortalamanın altındadır. Dağlık bir bölge olan Doğu Anadolu coğrafyasında dağlık ve plato alanlarından oluşmaktadır. Erzurum deyince akla oltu taşı da gelmektedir. Oltu taşı en kıymetli taşlardan biri olarak Erzurum’da çıkarılmaktadır.

Erzurum ve çevresi fiziki ve coğrafi olarak Türkiye’nin en verimli platosuna sahiptir. Erzurum – Kars Platosu bu bölgede bulunmaktadır. Toprak yapısı oldukça verimli ve kendine has özellikler taşımaktadır. Erzurum denince akla ilk olarak Palandöken gelmektedir. Palandöken Dağı, en yüksek dağlardan biri olarak özellikle kış turizmi gelişim göstermekte ve kış olimpiyatları da düzenlenmektedir.  Erzurum rakım olarak 1900 metrede bulunduğu için de kış şartları çok olumsuz geçmekte ve soğuk havalar insanların günlük hayatını olumsuz etkilemektedir.

Erzurum, nüfus yoğunluğu bakımından ortalama bir şehirdir. Erzurum göç veren bir şehir olduğu için son yıllarda nüfusu git gide düşmektedir. En son bilgilere göre Erzurum nüfusu 760 bin kişi olarak kayıtlara geçmiştir. Göç veren bir şehir olması nedeniyle nüfusu azalmakta ve nüfus yoğunluğu da giderek düşmektedir.

Erzurum ve Çevresinin Fiziki Coğrafi ve Beşeri Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. elinize sağlık 100 aldım, Erzurum ve Çevresinin Fiziki Coğrafi ve Beşeri Özellikleri ödevimde işimi gördü, bu arada ben Malatya zekilik yarışmasına birinci geldim ciddiyim, tembellere kapak olsun.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.