Erozyona Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Bu yazımızda erozyona etki eden faktörler nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Doğal afetler, insanlara doğrudan zarar veren, maddi ve manevi zararlara yol açan ve önlenemez olan afetlerdir. Doğal afetler, deprem, sel, yangın, tusunami, volkanik patlama, yıldırım düşmesi, çığ düşmesi, erozyon ve heyelan şeklimde meydana gelir.

 

Erozyon, toprağın üst kısmının yağışlar nedeniyle yer değiştirerek yeni bir şekil almasıdır. Heyelan ise, daha büyük çapta meydana gelir ve tamamen toprağın yer değiştirerek yeni bir şekil kazanmasıyla oluşur.

Erozyona etki eden faktörler şu şekildedir:

*İklim

İklim, uzun süreli ve geniş bir coğrafyada hava olaylarının ritmik olarak tekrar etmesi ve kendine özgü bir coğrafya oluşturmasıyla meydana gelir. İklimin erozyon üzerindeki etkisi en çok yağıştır. Yağışın toprak üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Yağışlar toprağın yer değiştirmesine neden olur.

*Toprak Özellikleri

Toprağın özellikleri yağışı içinde tutması, dışarı atması gibi yollarla erozyonda etkili olmaktadır. Erozyonda toprak özellikleri, toprağın barındırdığı minareller bakımından da önemlidir. Su ile minareller arasındaki ilişki doğrudan erozyona neden olur.

*Topografya

Yükseltiler, yeryüzü şekilleri, dağlar, ovalar, platolar, vadiler, yamaçlar erozyonun gerçekleşmesi için en uygun arazi ölçülerini meydana getirir.

*Bitki Örtüsü

Bir coğrafyada bitki örtüsünün varlığı ve özellikleri, toprak özelliklerine doğrudan etki eder. Toprakta tutucu etki meydana getiren bitki örtüsü erozyonun gerçekleşmesini engeller. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi de erozyonun daha çok meydana gelmesine neden olur.

*İnsan Faktörü

İnsanların doğayı tahrip etmeleri, doğaya, bitki örtüsüne ve toprak özelliklerine, yanlış gübreleme ve yanlış ilaçlama ile müdahil olması sonucu erozyon oluşur.

Erozyona Etki Eden Faktörler Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Bu yazınızda erozyonu tetikleyen faktörlerin neler olduğunu yazınızda çok güzel maddeler halinde tane tane açıklamanız çok iyi olmuş. Benim için çok yararlı bir yazı oldu. Umarım herkesin işine yarayan bir yazı olur.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.