Eğri Otur Doğru Söyle Atasözünün Hikayesi ve Anlamı

Bu yazımızda eğri otur doğru söyle atasözünün hikayesi ve anlamı kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İnsanlar doğru konuşmak zorundadır. Dürüst olmak bunu gerektirir. Dürüst insanlar ne pahasına olursa olsun doğruyu konuşmak zorundadırlar. Dürüstlük şartlara göre hareket etmeyi değil, doğruyu dile getirmeyi gerektirir. Eğri otur, doğru söyle atasözü de yaptığın yanlış olsa da doğruyu konuş, doğruyu dile getir ve insanları doğruya sevk et anlamında kullanılmaktadır.

Bir gün bir adam katıldığı bir mecliste, yemek ikramını geri çevirmek ayıp olur diye yemek saatine kadar beklemiş. Mecliste bulunan herkes güzelce yemeklerini yedikten sonra sıra çay içip tatlı yemeye gelmiş. Fakat yemeklerini bir türlü tam olarak bitirmeyen kişiler, birçok yemeğin israf olmasına neden olmuş.

Yemekleri o halde bırakan kişiler, sıra tatlıya gelince karnı tok olmaya aldırış etmeden tatlının sonunu getirmişler. Bu durum karşısında zorla yemeğe kalan ve ayıp olmasın diye yemeğe de katılan adam hicap etmiş. Bu durum hiç hoşuna gitmemiş. Muhakkak bunu dile getirmesi gerekiyormuş. Kendi de tatlılardan bolca yediği için nasıl desem diye düşünüyormuş.

Her ne olursa olsun, haksız olsa da hakkı söylemek gerektiğini düşünerek eğri oturup doğru konuşalım, yemeği israf edip de tatlıya saldırmak yanlış beyler deyip meclisi terk etmiş. Bu söz de kulaklarda küpe olmuş.

Eğri Otur Doğru Söyle Atasözünün Hikayesi ve Anlamı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.