Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir Sözünden Ne Anlıyorsunuz

İnsanlık tarihinde demokrasiye dair ilk adım, 13. yüzyılda İngiltere kralının imzaladığı Magna Carta anlaşmasıyla atılmıştı. Bu anlaşmanın maddelerine göre İngiltere kralının yetkileri az da olsa kısıtlanmış, sonsuz yetkisi elinden alınmıştı. Ancak demokrasinin temellerini bundan 700 yıl önce atan Avrupa’da bile demokratik bir yönetime geçiş, bu anlaşmadan ancak 650 yıl sonra gerçekleşebilmiştir. Geçmişten günümüze yaşamış olan Türk devletleri de, her zaman mutlak monarşi ile yönetilen yönetim sistemlerine sahip olmuşlardır. Ancak milletimizin yaşadığı Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Atatürk, bu anlayışı tamamı ile değiştirecek bir anlayış ortaya koymuştur. Bu anlayış, Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir sözüdür. Peki bu sözden ne anlıyorsunuz? Bu söz Türk milleti için ne anlama geliyor? Gelin birlikte inceleyelim.

Türkiye Cumhuriyeti’nin atası olan Osmanlı Devleti, 600 yıl boyunca mutlak monarşi ile yönetilmiş bir devlettir. Yani devletin en başındaki insanın söylediği söz, yasa hükmündedir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözü, Türk milletinin demokrasiye attığı ilk adımdır. Bu söz ile birlikte halk, kendisini yönetecek olan kişileri kendisi seçme hakkına sahip olmuştur. Yani bu sözün benimsenmesinden sonra artık halk, devleti yönetecek kuralları belirleyecek olan kişileri kendisi seçecektir. Bu Türk demokrasi tarihi açısından önemli bir devrimdir ve bu devrim sayesinde köyde yaşayan bir çobanın dahi, devlet yönetiminde söz sahibi olma hakkı doğmuştur ki bu hak, insanlık tarihinde uğruna çok fazla kan dökülmüş ve savaşlar yapılmış bir hak olarak görülebilir.

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir Sözünden Ne Anlıyorsunuz Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.