Düzlem Projeksiyon Özellikleri

Düzlem Projeksiyon

Yeryüzü üzerinde bir alanın tamamının ya da bir kısmının bir ölçek dahilinde kuş bakışı olarak çizildiği resimlere harita denir. Dünya geoit şekle sahiptir yani kutuplardan basık ekvatordan şişiktir bu nedenle de yuvarlak bir dünya üzerindeki alanın haritası düz bir kağıda çizilirken bozulmaların olması kaçınılmaz bir durumdur. Bu durumda da haritalardaki bozulmaları en aza indirgemek için bir çok yöntem ve teknik kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de düzlem projeksiyon yöntemidir.

Düzlem ProjeksiyonDüzlem projeksiyon yöntemi, bir düzlemin kutup noktasına teğet olarak geçirilmesi ile meydana getirilir ve böylece kenar uzunlukları korunmuş ya da kenar uzunluklarının hatası düzeltilmiş olur.

Düzlem projeksiyon yöntemi dar alanların çizildiği haritalarda ve büyük ölçekli çizilen haritalarda hataların en aza indirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde kutup noktaları merkez olarak görülür bu nedenle de en az bozulma oranı kutuplarda meydana gelir. Ancak açılar hazırlanırken şekil ve alanlarda da bozulmalar görülmektedir.

Kısacası; Düzlem projeksiyon yöntemi kutuplardaki hataları düzeltmek için kullanılmaktadır.

Düzlem Projeksiyon Özellikleri Nelerdir Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazabilirsiniz. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.