Düyunu Umumiye Sözlük Anlamı Nedir

Duyunu Umumiye Sözlük Anlamı Nedir

1881 ile 1939 seneleri arasında Osmanlı Devletinin diğer ülkelere olan borçlarını yani dış borçlarını takip eden ve düzenleyen kuruma Duyunu Umumiye adı veriliyordu.

II. Abdülhamit döneminde açılan Duyunu Umumiye’nin sözlükteki temel anlamı “Genel Borçlar” olarak geçmektedir. 1881 yılında bu kurum kurulduktan sonra Osmanlı Devletinin Mali ve ekonomik bir çok alanında etkisi olmuştur.

1854 yılından itibaren dış borçlanmaya giden Osmanlı Devleti, 1874 yılına gelindiğinde 15 ayrı ülkeden dış borç almıştı. Bu süre zarfı içinde ise 239 milyon lira borç olmasına rağmen hükümetin elinde sadece 127 milyon lira bulunmuştur. Osmanlı Devleti ilk borçlanmasını ise Kırım savaşı zamanında savaş giderlerini karşılamak amacıyla yapmıştır.

Lozan Antlaşması ile Duyunu Umumiye kurumunun vergi denetleme görevi son bularak yalnız borçların alacaklılara paylaştırılması görevi devam etmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu çöktükten sonra bu topraklardan kurulan yeni devletler ve Türkiye arasında bu borçlar paylaştırılmıştır ancak borcun büyük bir kısmı Türkiye’ye kalmıştır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.