Duyarlılık Eğitimi Nedir

Duyarlılık Eğitimi Tekniği Nedir, Duyarlılık Eğitimi Hakkında Bilgi

Duyarlılık eğitimi, grup içinde yoğun tartışma ve etkileşim yoluyla, bireylerin kendilerini ve başkalarını daha iyi tanımala­rına katkıda bulunmayı amaçlayan psikolo­jik tekniktir. T-grubu (ingilizce training: “eği­tim” sözcüğünden T olarak kısaltılmıştır), etkileşim grubu, insan ilişkileri ve grup dinamiği eğitimi gibi adlar taşıyan çeşitli uygulamaları içerir. Çoğunlukla küçük olan grupların belli bir yapısal düzenlemesi yok­tur ve kendi hedeflerini kendileri seçerler. Grubun başında genellikle, bu konuda eği­tim görmüş bir lider bulunur. Liderin işlevi, grup üyeleri için güvenli bir ortam sağla­mak, böylece kendilerini özgürce ifade etmelerine ve başkalarıyla ilişkilerinde yeni yollar denemelerine yardımcı olmaktır. Ama lider, elden geldiğince tartışmaların dışında kalır. Tartışılacak konular grup üyelerince ortaya atılır ve üyeler arasındaki etkileşim çok çeşitli duyguların gelişmesine olanak verir. Lider, kendilerinin ve başkala­rının tepkilerini sözlü olarak inceleyip sor­gulamaları için üyeleri yüreklendirir.

Karşı­lıklı güven duygusu geliştikçe, kişiler arasın­da iletişimin de artacağına, böylelikle deği­şen tutumların, üyelerin grup dışındaki ilişkilerine de yansıyacağına inanılır. Ama çoğu zaman, bu değişimler kalıcı olmamak­tadır. Duyarlılık eğitiminin en çok, yoğun ve kesintisiz toplantılar biçiminde gerçek­leştirildiğinde etkili olduğu görülmüştür. Birkaç gün boyunca sürekli bir araya gelen gruplar buna örnektir.

Duyarlılık eğitiminde kullanılan yöntemler büyük ölçüde grup tedavisinden alınmış­tır. Bu yöntemlerin ticaret, sanayi ve başka pek çok alanda karşılaşılan toplumsal sorunlara uygulanmasıyla, bir örgütlenme içinde­ki bireyler ve gruplar arasında güven duygu­sunun ve iletişimin geliştirilmesi amaçlan­maktadır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.