Dünya AIDS Günü İle İlgili Yazılar

Dünya AIDS Günü İle İlgili Yazı, Dünya AIDS Günü hakkında bilgi

1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya Aids Günü olarak ilan edilmiştir. Çağımızın en amansız hastalıklarından olan Aids hastalığı hakkında toplumların bilgilendirilmesi ve hastalığa karşı ortak bir bilinç oluşturulması amacıyla bugün Aids Günü olarak ilan edilmiştir. Aids hastalığı yüzünden Afrika kıtasında ortalama yaşam ömrü 30’un altına düşmüştür.

Tarih boyunca her yüzyılda belli bir salgın hastalık meydana gelmiştir. Fransa İtalya’yı işgal ettikten sonra Avrupa’da büyük bir salgın ortaya çıkmıştır. İtalyanlar bu hastalığa Fransız, Fransızlar Napoliten hastalığı adını vermiştir. Aynı dönemlerde Asya’da çıkan bir salgın hastalık sonucunda Müslümanlar ve Hintliler de hastalığa adını verirken birbirini suçlamışlardır.

Colomb, Amerika’yı keşfedip Avrupa’ya geri dönünce buradan frengi hastalığını getirmiştir. Bu bulaşıcı hastalığa yakalanan insanlar hastalığın nedeninin keşfedildiği yirminci yüzyıla kadar lanetlenmiştir. Çünkü bu hastalık cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır.

18. yüzyılın hastalığı veremdir.  Bu hastalık hakkında aklın almadığı şeyler öne sürülmüştür. Mesela verem hastalığına Yahudileri’in doğuştan bağışıklı olduğu iddia edilmişti.

19. yüzyılın hastalığıysa Gut hastalığıdır. Zengin hastalığı olarak bilinir, fazla et yemekten dolayı ortaya çıkar. Aynı yüzyılda ortaya çıkan Kolera ise aşağı sınıf hastalığı olarak bilinir. Düşük sağlık ve çevre şartlarından dolayı türeyen bir bakteriden kaynaklanır.

Yirminci yüzyılın fenomen hastalığı kanser olmuştur. Özellikle sigara kullanımının artması başta kalp damar hastalıkları ve akciğer kanserinin oluşmasına neden olmuştur. Kanserin kesin bir tedavisi hala bulunamadığı için her yıl milyonlarca insanın ölümüne yol açmaktadır.

1980’li yıllardan itibaren Avrupa’da Aids hastalığı görülmeye başlandı. Kökeni Afrika olan hastalık homoseksüel hastalığı olarak da biliniyordu. Hastalığın Avrupa ve Amerika’da akıl almaz boyutlarda yaygınlık göstermesi sonucu Dünya Sağlık Örgütü harekete geçti. 1999 yılında Aids’li hastaların hangi ülke vatandaşı olursa olsun sınırdışı edilemeyeceği hakkında bir bildiri yayımlandı. 2002’de yayımlanan rapora göre her gün 6000 kişide bu hastalığın varlığının tespit edildiği açıklandı. Günümüzde Dünya genelinde 40 milyon kişide HIV virüsünün bulunduğu tahmin edilmektedir. Başka bir istatistiğe göre HIV virüsü taşıyanları %95’i gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır.

AIDS İngilizce bir kısaltmadır. Sonradan kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu anlamına gelmektedir. Hastalığın etken virüsü HIV vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemini çökertip insanın küçük hastalıklardan bile ölmesine yol açtığı için böyle bir isim verilmiştir. Kilo kaybı, akciğer enfeksiyonları ve sinir sistemi hastalıklarının bir arada görülmesi gibi belirtileri vardır. Hastalığın fark edilmesi yıllar sürebilir. Bu süre boyunca virüs vücutta hızla yayılarak bağışıklık sistemini çökertir ve insanın ölümüne yol açabilir. Erken teşhisin zor olduğu için hastalık belli olana kadar hastalığın sahibi bunu başkalarına da bulaştırma riskine sahiptir. AIDS’e yakalanan insanların yaşam şansı çok düşüktür.

ABD’de AIDS yüzünden ölümlerde azalmalar meydana gelse de günümüzde 100 000 hastanın burada yaşadığı tahmin edilmektedir.

Kesin bir aşı tedavisi bulunmamaktadır. Çalışmalar hala devam etmektedir. AIDS hastaları hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla üretilen tabletlerden günde 10-15 tane yutmak zorunda kalıyor. Bu nedenle tedavisi oldukça pahalı bir hastalıktır.

Cinsel ilişkide korunma ve şırıngaların tek seferlik kullanımı gibi küçük önlemlerle hastalıklardan korunmak mümkün.

Ülkemizde 224 sayılı sağlık kanununa göre kişiler AIDS hastalığına sahipse bunu kesinlikle sağlık makamlarına bildirmek zorunda. Tabi ki bu bildirim kişiliğin korunması hakkından dolayı gizli yapılıyor ve bu hastalığa sahip olan kişileri sadece ilgili hastalıkta uzmanlaşmış doktorlar biliyor. Yani başka kişilere duyuru yapılmıyor. Ayrıca ceza kanununa göre hastalık bulaşıcı hastalık kategorisinde olmadığı için hastalığa yakalananlar üzerinde cezai yaptırımlar uygulanmıyor. 1985’den günümüze kadar yapılan istatistiklere göre Türkiye’de şimdiye kadar AIDS hastalığına yakalanan 1429 kişi bulunuyor. Bu hastalığı vücutlarında barındıranların yüzde yirmisi yabancı uyruklu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Büyükşehir ve turistik tatil yörelerinde hastalığın görülme sıklığı daha yüksek. Şimdiye kadar 67 şehirde AIDS hastalığı tespit edildi. Tabi ki bunlar resmi rakamlar. Kendilerini gizleyen kişiler ortaya çıktığında sayının 5000’lere kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Her şeye rağmen Türkiye diğer ülkeler arasında AIDS konusunda en güvenilir ülke. Yine de bizim gerekli önlemleri almamızda fayda var. Çünkü hastalığı tespit edilenden kat be kat fazla korktuğu için bunu gizleyen veya hastalığının farkında olmayan insanlar da olabilir.

Dünya AİDS Günü Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.