Dolomit Nedir? Kısaca

Dolomit, karbonatlı bölümleri ağırlıklı olarak dolomitten [CaMgfCO] oluşan kireç taşı türüdür. Çoğunlukla kireç taşı içindeki kalsitin (kalsiyum karbonat, CaCOs) yerini, hacimsel olarak dolomitin almasıyla oluşur. Dolomit Nedir? Kısaca bilgi.

Dolomitleşme olarak adlandırılan bu süreç, kireç taşının çökelmesi tamamlandıktan hemen sonra kalsitin deniz suyuyla yer değiştirmesi ya da taşlaşma tamamlandıktan sonra magnezyum içeren çözeltilerin kalsitin yerini alması sonucunda gelişir. Çoğu durumda, dolomitleşme sırasında dokular irileşir ve kayacın özgün yapısı değişir. Ama bazı durumlarda kaynak kireç taşının yapısal ve dokusal özellikleri değişmeden kalır ve ortaya ince kristal yapılı dolomit çıkar. Birincil dolomit olarak tanımlanan bu kayaçlar çoğunlukla evaporitler ile birlikte görülür.

Dolomitleşmenin ayırt edici özelliği, iç içe geçmiş kireç taşı ve dolomit yataklarının oluşumuna yol açmasıdır. Yeni dolomitlere, Bahama’da görüldüğü gibi, düzlüklerde ya da kalsit, aragonit, magnezyum kalsit, jips ve anhidrit tortullarıyla birlikte aşırı tuzlu lagünlerde rastlanır. Hidrotermal dolomiler ise bakır cevheri damarlarında kurşun, çinko ya da flüorit ve barit ile birlikte oluşur.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.