Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri

c11

Bu yazımızda Doğu Anadolu Bölgesi geleneksel mimarisi, şenlik veya festivalleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Türkiye yedi coğrafik bölgeye ayrılmış topraklar üzerindedir. Bu coğrafik bölgeler bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri ve iklim bakımında farklılıklar barındırmaktadır. Bu farklılıklar gelenek ve göreneklere, örf ve adetlere sirayet etmiştir. Bununla birlikte bölgelerin iklimine göre şekillenen mimarisi, festivalleri de bulunmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde karasal iklim hakimdir. Karasal iklimde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü genelde bozkırdır. Yer yer makilik, orman vardır. Bazı yerde çiçek yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İklimin etkili oldu coğrafyada mevsimlere göre sıcak tutacak, soğuktan koruyacak ya da serin tutacak barınaklar, kerpiçten tuğlalarla evler yapılmaktadır. Son yıllarda modern mimari de depremler sonra bölgede etkin olmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Anadolu’nun her yerinde olduğu gibi kültür etkinlikleri büyük bir bağlılıkla sürdürülür. Sarıkamış kar festivali, Muş lale festivali, Ardahan bal festivali, Ardahan ve Malazgirt kültür şenlikleri bölgede her sene yapılan etkinliklerdir.

Doğu Anadolu insanı dağlık alanların geniş yer kaplaması, iklimin geçişlerinin sert olması nedenleriyle sabırlı, azimli, çalışkan, cevval ve cesaretlidir. Bu özellikler kültürel dokunun da şekillenmesine neden olmuştur. Doğu’da tutucu bir gelenek ve görenek anlayışı, örf ve adet algısı vardır. Bu nedenle düzenlenen etkinlikler, şenlikler ve festivaller üst düzey kalitede olmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.