Diyafram Nedir? Kısaca Nerede Bulunur

Diyafram nedir? Memelilerde, göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran, kas ve zarlardan oluşmuş kubbe biçimindeki bölme. Solunumda rol oynayan kasların en önemlisidir.

Göğüs kemiğinin alt ucundan, en alttaki altı kaburgadan ve bel omurlarından çıkarak ortada tek bir kirişe bağlanan diyafram kasları geniş bir bölme oluşturur. Diyaframın kasılması göğüs boşluğunun genişlemesine, böylece içindeki basıncın azalmasına ve havanın içeri dolmasına yol açar (soluk alma). Buna karşılık diyafram gevşediğinde, akciğer dokularının doğal esnekliği ve göğüs kafesinin de yardımıyla hava dışarı atılır (soluk verme).

Ayrıca öksürme, aksırma, kusma, ağlama, dışkılama, işeme ve doğum sırasında, vücuttan dışarı atmayı sağlamak için iç basıncın artırılması gerektiğinde de diyafram önemli rol oynar. Yemek borusu, aort, alt anatoplardamar ve çeşitli sinirlerin geçmesi için delikleri olan diyaframda zaman zaman yırtılmalar ve fıtıklar oluşabilir. Diyaframın, soluk alma sırasındaki ani kasılmalarında hıçkırık adıyla bilinen tipik bir ses çıkar.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.