Devlet ile Millet Arasındaki Fark Nedir?

Aşağıda devlet ile millet arasındaki fark nedir kısaca olarak ele alacağız.

İnsanlar tarih boyunca topluluk olarak yaşamışlardır. İnsanların topluluk halinde yaşaması akrabalık ilişkilerinin kurulmasını ve ırkların ve milletlerin oluşmasını sağlamıştır. Bir coğrafya üzerinde ortak kaderi paylaşan insanlar bir arada yaşarlar. Bir millet olma şuuru ve ünsiyeti kültür varlıkları ve akraba ilişkileriyle gerçekleşmektedir.

Millet, ortak bir geçmişe ve kadere sahip olan, birlikte yaşayan ve kültür varlıklarını paylaşan kişilerin bir ırka bağlı olarak bir arada yaşaması anlamına gelmektedir. Bazı tanımlamalarda ırk milletin dışında tutulsa da o tanımlarda da çok uluslu yapıdan bahsedilmektedir.

Milletin soyut olarak karşılığı devlettir. Devlet, milletin kurumsal yapıya bürünmüş halidir. Devlet, milletin siyaset aynasındaki görüntüsünü oluşturmaktadır. Devlet, millete rağmen iş yapamaz. Millete mal olmuş işleri de yapmak zorundadır. Devletin kurumsal olarak milletin bir arada barış, mutluluk, bir ve beraber yaşamasını sağlaması gerektirmektedir.

Devletin varlığı millet ile kaimdir. Milletin egemenliği de devletin bağımsızlığını sağlar. İnsanların bir devlet çatısı altında hür ve müreffeh yaşaması yine milletin azim ve kararlılığı ile ileri görüşlülüğü sayesinde ortaya çıkmaktadır. Devletin kurumsal kimliği milletin sosyal şahsiyeti ile uyumlu olmak zorundadır. Bu nedenle devlet ne ise millet odur ve millet ne ise devlet de odur. Devlet ve millet mutabakatı bu şekilde gerçekleşir.

Devlet ile Millet Arasındaki Fark Nedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.