Bu yazımızda deprem esnasında neler yapmak gerekir bu konuda bilgi almak için nereye başvurulmalıdır niçin kısaca olarak bilgi aktaracağız.
Deprem doğal bir afettir. Doğal afetler, önlenemez, insanlara zarar verir, mal ve can kaybına neden olur. Doğal afetlerin oluşumunu önceden tahmin etmek erken uyarı sistemleriyle mümkündür. Önlenmesi mümkün olmadığından zararlarını azaltıcı tedbirler alınabilir.
Türkiye, 1. derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Çünkü Anadolu son dönemde oluşan toprak parçalarındandır. Bu nedenle yer kabuğu sürekli hareket halindedir. Bunu Anadolu’daki sönmüş volkanik dağların dağılımından anlayabiliriz. Ayrıca sıcak su kaynaklarının sıklığını da bunu gösterir.
Deprem, yer kabuğunun derinliklerinde toprağın parçalanma ya da kaymasıyla açığa çıkan kuvvetin dalgalar halinde yeryüzüne yayılmasıdır. Deprem fay hatları oluşturur. Sismoloji deprem dalgalarını inceler. Erken uyarı sistemlerinin gelişmesine katkı yapar.
Deprem esnasında şunları yapmak gerekir:
*Güvenli bir alana geçmeliyiz.
*Hareket edemiyorsa, siper olacak bir nesnenin yanında pozisyon almalıyız.
*Çökme, tutunma, korunma deprem pozisyonlarıdır.
*Sabitlenmiş eşyaların yanına, altına sığınabiliriz.
*Sığınaklara yakınsak, güvenli yollardan sığınaklara ilerlemeliyiz.
*Deprem anında, deprem bitene kadar güvenli alanı terk etmemek gerekir.
Deprem hakkında bilgi almak için;
AKUT, AKA, ARDİM, STK’lar, Kızılay, Yeşilay gibi kuruluşlar deprem hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Bu kuruluşlar profesyonel ve resmi kuruluşlardır. Bu nedenle raporlamaları en doğru olan kuruşlardır. Bunun için bu kuruluşlara güvenerek bilgi almalı ve hareket etmeliyiz.
Deprem Esnasında Neler Yapmak Gerekir Bu Konuda Bilgi Almak İçin Nereye Başvurulmalıdır Niçin Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz