Demokratik Vatandaşın Özellikleri

Demokratik Vatandaşın Özellikleri Hakkında Bilgi

Demokratik vatandaş, vatandaş olmanın gereklilikleri için modern demokrasi düzeyinde davranışlarda bulunan, nasıl iyi bir vatandaş olunacağını bilen kişilere denmektedir. Kişi devlete karşı sorumluluklarını ve devletin kendisine karşı sorumluluklarını bildiği için haklarını da rahatlıkla savunabilir.

Demokratik vatandaş eşitlikçidir. Toplumda demokrasinin olduğu her alanda görüldüğü gibi tüm insanlar eşittir ve dil, din, ırk, sınıf ayrımı gözetilmeksizin bu herkese eşit olarak uygulanır.

Demokratik vatandaş her zaman sorumluluklarının bilincindedir, etkin ve sorumludur. Kişinin hem kendine hem diğer vatandaşlara karşı sorumlulukları vardır. Diğer insanların haklarına saygılı olduğu gibi başkalarının haklarının da korunmasında kendini sorumlu hisseder.

Demokratik vatandaş, bazı grup vatandaşlar arasında bulunan ekonomik farklılıkların etkisini azaltmaya çalışır. Ekonomik olarak alt seviyede olan grupların ezilmesinin karşısında durarak adaleti sağlamakla uğraşır. Buna sosyal adaletçilik denir.

Tam olarak demokratik olan vatandaş zaten demokrasiyi içten olarak benimsemiş bir bireydir. Demokrasi bir davranış biçimi olarak kabul edilince de kişi en az kendi hakları kadar başkalarının hakkına da duyarlıdır. Bu şekilde herkes farklı hayatlar ile birlikte saygı çerçevesinde yaşamaktadır.

Demokratik vatandaş aynı zamanda seçimlerde oy vererek ülkenin siyasi geleceğine yön verir, katılımcıdır.

Demokratik kişiler birbirlerinin farklılıklarına her zaman saygılıdır ve bu farklılıklarla yaşamaktan memnundur.

Demokratik Vatandaşın Özellikleri Kısaca Bilgi Aktardık.

4 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.