Demir Nerelerde Kullanılır Demir Nasıl Çıkarılır

Demir Madeni Nasıl Çıkarılır, Demir Nerelerde Kullanılır Kısaca

Demir, atom numarası 26olan madendir. Simgesi Fe şeklinde gösterilir. Yerkabuğunda en çok bulunan maden demir olarak bilinmektedir. Bu kadar fazla miktardaki demirin manyetik alana etki ediyor olması yapılan tahminler arasındadır. Yerkürenin merkezinde tek bir kristali olduğu tahmin edilse de bunun demir nikel alaşımı olması daha yüksek bir ihtimaldir.

Doğada nadiren elementel halde bulunan demir metali, demir cevherinden temin edilir. Metalik demir oluşturmak için cevherdeki safsızlıkların temizlenmesi gerekir. Demir asıl olarak çelik yapımında kullanılır.

Demir karbon ile bir araya getirilerek 1420–1470K sıcaklığa kadar ısıtılır. Bu alaşıma dökme demir veya pik adı verilir. Bu alaşım ince şekilde dökülebil se genellikle kırılgan bir özellik gösterir.

Kullanım Alanları

Demir tüm dünyada kullanılan metallerin %95 ile en fazlasını oluşturur. Demir; otomotiv, gemi gövdesi yapımı ve binaların yapısal bileşeni olarak çokça kullanılır. Çünkü demir hem maliyet olarak düşük hem de mukavemet bakımından yüksektir. En çok kullanılan demir alışımı çeliktir. Demir bunun dışında şu formlarda kullanılır:

*Pik demir: Dökme demir ve çelik elde etmek için bir geçiş ürünü olarak kullanılır.

*Dökme Demir: %2–%4 oranında karbon, %1 – %6 silisyum, ve çok az manganez barındırır.  Pik demirin içeriğindeki malzemeleri olumsuz etkileyen, kükürt ve fosfor gibi empüriteler (safsızlık), büyük oranda düşürülmüştür.  1420–1470 K arasındaki ergime sıcaklığı, her iki bileşeninin ergime sıcaklığından daha azdır ve bu durumda demir ve karbon birlikte ısıtılmaları halinde ilk ergiyen ürün olur. Mekanik özellikleri, genellikle bileşiminde bulunan karbonun aldığı şekle göre değişir. ‘Beyaz’ dökme demirlerde karbon sementit veya demir karbür halindedir. Bu sert ve kırılgan bileşik, beyaz dökme demirleri sertleştirir. Buna rağmen darbelere karşı oldukça dayanıksız hale getirir.

Karbon çeliği: %04–%15oranında karbon ile çok az manganez, kükürt, fosfor, ve silisyumdan oluşur.

• Dövülebilir dökme demir: %02 den daha az karbon barındırır, tok ve dövülebilir bir demirdir.

• Alaşımlı çelik: Farklı miktarlarda karbon ile birlikte, krom, vanadyum, molibden, nikel, tungsten gibi diğer metalleri de içeriğinde barındırır. Daha çok yapısal sektörde kullanımı yaygındır. Demir çelik metalürjisindeki ilerlemeler, çok çeşitli mikro alaşımlandırılmış çeliklerin üretilmesine neden olmuştur.
• Demir(III) oksit: Bilgisayarlarda manyetik depolama ünitelerinin oluşturulmasında kullanılan demirdir.

Demir Nerelerde Kullanılır ve Demir Nasıl Çıkarılır Konusunda Yorumlarınızı Bekliyoruz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.