Dede Korkut Hikayeleri Kısa Bilgi

Bu sayfamızda Dede Korkut Hikayeleri hakkında kısa bilgi vererek Dede Korkut hikayelerinin özellikleri üzerinde durmaya çalışacağız.

Dede Korkut bir şair ya da yazar adı değildir. 9. Yüzyılda Sir-Derya’dan başlayan Kuzeydoğu Anadolu’ya kadar devam eden hatları ile Oğuz Türklerini anlatan hikâyelerdeki bilge kişinin adıdır.

  1. yüzyıl sonları ile 16. Yüzyıl başlarında bilinmeyen kişi ya da kişiler tarafından yazıya geçirilmiştir. Halk edebiyatının en önemli ürünlerinden biri olan Dede Korkut Hikâyeleri, 12 hikaye ve bir önsözden meydana gelmektedir. Destan geleneğinden Halk hikâyeciliğine geçiş döneminin ürünleri olarak bilinmektedir.

Bütün halk hikâyelerinde olduğu gibi Dede Korkut Hikâyelerinde de nazım nesir karışıktır. Olaylar nesir ile kahramanların duygu ve düşünceleri ise nazım ile anlatılmaktadır. Nazım bölümlerinde belli bir ölçü ve biçim yoktur. Nesir kısmı ise sahip olduğu seci ve aliterasyonlar sayesinde ölçülü ve uyaklı cümlelere sahiptir.

Bu eserlerde Oğuzların düşmanları ile yaptıkları mücadeleler, kendi içlerindeki olaylar ve İslamiyet’in kabulü ile birlikte Türklerde meydana gelen değişiklikler anlatılmaktadır.

Dede Korkut Hikayeleri Deli Dumrul Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.